Ezért ne hámozzuk meg soha a zöldségeket

Amellett, hogy a zöldséghámozás az egyik legunalmasabb feladat, a tudósok szerint értékes tápanyagoktól is megfosztjuk a szervezetünket.

A zöldségek héjai rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, melyektől nem érdemes megfosztani szervezetünket, és nem csak a rostokról van szó – a tápanyagtartalom nagy része is a zöldségek héjban található.

Néhány példa

Az uborka antioxidánsainak többségét például sötétzöld külseje tartalmazza, akárcsak a benne lévő K-vitaminét. A krumpli héja pedig több tápanyagot (például vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, B6-vitamint és C-vitamint) őriz, mint a zöldség többi része.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Az emberek gyakran meghámozzák a burgonyát, ha pürét szeretnének belőle készíteni, pedig azzal együtt is felhasználhatnák – mutatott rá a Daily Mail cikkében Mary Jane Detroyer táplálkozási szakértő. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy zöldségek héjában rengeteg olyan antioxidáns taláható, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a szabadgyökökkel.

Mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök a sejtfalak lerombolásával gyorsítják az öregedést.

Gyakorlatilag minden általuk megtámadott sejt tönkremegy, a legnagyobb veszélynek mégis a szív és az erek, az agy és az idegek, a bélrendszer, a vese, a máj és a tüdő van kitéve.

Azaz jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőbetegségek, valamint a rák kialakulásában.

Ezért ne hámozzuk meg soha a zöldségeket

Vissza a zöldségek héjaihoz

A fentebb felsoroltakon kívül azért sem érdemes megpucolni az olyan színes zöldségeket, mint a répa vagy a paprika, mert gazdagok olyan másodlagos növényi hatóanyagokban, amelyek antioxidatív, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonsággal bírnak.

Valószínűleg a zöldségpucolás csak régi beidegződés. Itt az ideje, hogy elhagyjuk ezt a szokást, és megörvendeztessük szervezetünket a szuper tápanyagokkal, melyeket ezeknek az élelmiszereknek a külső rétegei tartalmaznak.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...