Ezért ne hámozzuk meg soha a zöldségeket

Amellett, hogy a zöldséghámozás az egyik legunalmasabb feladat, a tudósok szerint értékes tápanyagoktól is megfosztjuk a szervezetünket.

A zöldségek héjai rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, melyektől nem érdemes megfosztani szervezetünket, és nem csak a rostokról van szó – a tápanyagtartalom nagy része is a zöldségek héjban található.

Néhány példa

Az uborka antioxidánsainak többségét például sötétzöld külseje tartalmazza, akárcsak a benne lévő K-vitaminét. A krumpli héja pedig több tápanyagot (például vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, B6-vitamint és C-vitamint) őriz, mint a zöldség többi része.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Az emberek gyakran meghámozzák a burgonyát, ha pürét szeretnének belőle készíteni, pedig azzal együtt is felhasználhatnák – mutatott rá a Daily Mail cikkében Mary Jane Detroyer táplálkozási szakértő. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy zöldségek héjában rengeteg olyan antioxidáns taláható, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a szabadgyökökkel.

Mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök a sejtfalak lerombolásával gyorsítják az öregedést.

Gyakorlatilag minden általuk megtámadott sejt tönkremegy, a legnagyobb veszélynek mégis a szív és az erek, az agy és az idegek, a bélrendszer, a vese, a máj és a tüdő van kitéve.

Azaz jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőbetegségek, valamint a rák kialakulásában.

Ezért ne hámozzuk meg soha a zöldségeket

Vissza a zöldségek héjaihoz

A fentebb felsoroltakon kívül azért sem érdemes megpucolni az olyan színes zöldségeket, mint a répa vagy a paprika, mert gazdagok olyan másodlagos növényi hatóanyagokban, amelyek antioxidatív, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonsággal bírnak.

Valószínűleg a zöldségpucolás csak régi beidegződés. Itt az ideje, hogy elhagyjuk ezt a szokást, és megörvendeztessük szervezetünket a szuper tápanyagokkal, melyeket ezeknek az élelmiszereknek a külső rétegei tartalmaznak.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...