A zöldségek héjai rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, melyektől nem érdemes megfosztani szervezetünket, és nem csak a rostokról van szó – a tápanyagtartalom nagy része is a zöldségek héjban található.
Néhány példa
Az uborka antioxidánsainak többségét például sötétzöld külseje tartalmazza, akárcsak a benne lévő K-vitaminét. A krumpli héja pedig több tápanyagot (például vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, B6-vitamint és C-vitamint) őriz, mint a zöldség többi része.
Az emberek gyakran meghámozzák a burgonyát, ha pürét szeretnének belőle készíteni, pedig azzal együtt is felhasználhatnák – mutatott rá a Daily Mail cikkében Mary Jane Detroyer táplálkozási szakértő. Ezen kívül azt is hozzátette, hogy zöldségek héjában rengeteg olyan antioxidáns taláható, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a szabadgyökökkel.
Mik azok a szabadgyökök?
A szabadgyökök a sejtfalak lerombolásával gyorsítják az öregedést.
Gyakorlatilag minden általuk megtámadott sejt tönkremegy, a legnagyobb veszélynek mégis a szív és az erek, az agy és az idegek, a bélrendszer, a vese, a máj és a tüdő van kitéve.
Azaz jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőbetegségek, valamint a rák kialakulásában.
Vissza a zöldségek héjaihoz
A fentebb felsoroltakon kívül azért sem érdemes megpucolni az olyan színes zöldségeket, mint a répa vagy a paprika, mert gazdagok olyan másodlagos növényi hatóanyagokban, amelyek antioxidatív, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonsággal bírnak.
Valószínűleg a zöldségpucolás csak régi beidegződés. Itt az ideje, hogy elhagyjuk ezt a szokást, és megörvendeztessük szervezetünket a szuper tápanyagokkal, melyeket ezeknek az élelmiszereknek a külső rétegei tartalmaznak.
Még több az egészségről: