A tudomány szerint pontosan ennyi zöldség és gyümölcs kell a hosszú élethez

Éveket adhat az életedhez az, ha tudod, hogy mennyi gyümölcsöt és zöldséget kell enned minden nap – a Harvard kutatói megállapították, mennyi pontosan az annyi.

Átlagosan mindössze tízből egy ember eszik elég zöldséget és gyümölcsöt minden nap – állapították meg a Harvard Orvosi Karának és a Brigham Női Kórháznak a kutatói friss tanulmányukban. Az Amerikai Szívegyesület (American Heart Association) hivatalos álláspontja szerint 4-5 adagnyi zöldség és ugyanennyi gyümölcs kell minden nap ahhoz, hogy valaki megfelelő mennyiséget fogyasszon belőlük, de nagyon nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi is a minimum, amivel már hozzá tudunk tenni az életünkhöz akár éveket is.

A tudomány szerint pontosan ennyi zöldség és gyümölcs kell a hosszú élethez

A szakértők összesen százezer ember adataihoz fértek hozzá különböző korábbi kutatásokból, amelyekben 30 éven keresztül figyelték meg a résztvevőket. Az alanyoknak 2-4 évente kellett beszámolniuk az életük részleteiről.

A kutatók azonban még ennél is tovább mentek: összehasonlították az ebből levont következtetéseket 26 másik kutatás eredményeivel, amely 1,9 millió ember adatait foglalta magába összesen 29 országból. Ebből azt állapították meg, hogy a mágikus szám az öt:

összesen öt adag zöldséget és gyümölcsöt kell naponta fogyasztani, az ennél több már nem ad hozzá az egészséghez, a kevesebb viszont elvesz belőle.

A legideálisabb kombináció az öt adaghoz a három zöldség és a két gyümölcs volt, azok, akik majdnem minden nap így fogyasztottak, tovább éltek, mint azok, akik ennél kevesebbet ettek. Ők a napi két adagot fogyasztókhoz képest 13 százalékkal csökkentették az esélyüket a korai halálra.

A szív- és érrendszeri betegségek előfordulási esélye 12 százalékkal, a daganatos megbetegedések aránya pedig 10 százalékkal csökkent.

Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy nem minden zöldség és gyümölcs ugyanolyan hasznos: a keményítőtartalmú zöldségek például, mint amilyen a borsó vagy a kukorica, a burgonya, vagy a gyümölcslevek nem segítettek a hosszú életre való törekvésben. A leveles zöldségek, a béta-karotint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, valamint a C-vitaminban gazdag gyümölcsök is jó alapanyagnak bizonyultak.


Olvass még többet a zöldségekről és a gyümölcsökről:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...