Nem találod ki, mit termesztenek ezeken a háztetőkön!

Sokan nem gondolnánk, hogy a világ legnagyobb városainak egyikében évente 36 tonna zöldség terem meg a tetőkön. Pedig igaz, és ez mindenkinek nagyon jó. 

A Földön először New York felhőkarcolóinak tetején alakítottak ki tetőkerteket még a századforduló környékén, egy amerikai zenész ugyanis nagyon hiányolta, hogy a magas épületek tetején alig látni vagy érezni valamit a természet kincseiből.
A Nagy Alma betondzsungelének közepén az elmúlt időszakban egyre többen alakítanak ki olyan kerteket, amelyek nem csak közelebb hozzák a nagyvárosiakhoz a természetet, de még zöldségtermesztésre is lehetőséget kínálnak.
A tetőkertek ma már olyan népszerűségnek örvendenek, hogy nem csak a lelkes lakók, de jó pár étterem is ezeken a helyeken teremti elő a felhasznált zöldségeket. Jelenleg egy 20 fős teljes munkaidős és 60 szezonális dolgozónak köszönhetőin New York épületeinek tetején évente több, mint 36 tonna zöldséget állítanak elő - írja a Sokszínű vidék.
A város tetején kialakított kertekben mindennek megvan a maga helye és funkciója. Míg a megtermelt zöldségek fele az éttermekbe megy, a fennmaradó, arra alkalmas hulladékot pedig komposztálják. A kertek a szennyvíz felhalmozódását is meggátolják, a termőtalajok ugyanis évente több millió liter csapadékot képesek felszívni, New Yorkban pedig régi probléma, hogy nagy esőzés esetén a rengeteg víz elárasztja a vízkezelő létesítményeket. Míg télen az épületek hűtéséhez szükséges energiamennyiséget csökkentik a kertek, addig nyáron a zöld tetők valamivel hűvösebbé teszik a várost.
Az első tetőtéri kertet Brooklynban alakították ki még 2010-ben, azóta még két tetőkertet, és 40 méhkaptárt alakítottak ki a város különböző pontjain. A mutatós és praktikus kertekben iskolásokat tanítanak, kurzusokat, jógaórákat és esküvőket is tartanak.
És hogy miért jó ez a város lakosainak? A világ egyik legnyüzsgőbb városa egyre tudatosabb és zöldebb lesz, ez pedig hosszú távon mindenkinek csak a javára válhat.

via sokszínű vidék

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...