Így főzz több napig, ha brutál nagy zöldségeket kaptál a piacon

Mihez kezdjünk akkor, ha olyan hatalmas zellert, káposztát vagy sütőtököt kaptunk a piacon vagy a boltban, amiből egy egész család jóllakna? Nos, ne essünk kétségbe, és ne együk napokig ugyanazt, hanem kreatívkodjunk kicsit.

A következő dilemma talán ismerősebb lesz azoknak, akik egyedül élnek és egymagukra főznek, bár nagycsaládos háztartásvezetőkön is kifoghat a probléma néha-néha. Hiszen még egy több fős recept esetén sem olyan egyszerű felhasználni egy kilós zellert, emberfejnyi káposztát vagy csecsemőnyi sütőtököt. A maradékok gyakran a szemétben kötnek ki, az ilyen fokú pazarlás pedig semmilyen szempontból sem megengedhető. Ehelyett inkább húzzuk ki a hatalmas zöldségek élettartamát több napra, alkossunk velük kreatívan, és felejtsük el az újabb vásárlást.

Így főzz több napig, ha brutál nagy zöldségeket kaptál a piacon

Káposzta

Ha csak nem akarunk egy hadseregnyi coleslaw salátát összedobni, valószínűleg bajban leszünk a hatalmas fejekkel. Tervezzünk inkább előre: osszuk fel, mondjuk negyedekre a zöldséget, majd gondoljunk ki hozzá recepteket.

Minden negyedből készíthetünk: egy vacsorára elég salátát, egy nagy fazék levest, egy kétemberes káposztás tésztát vagy stir fry-t, esetleg egy köretre elég paradicsomos káposztát.

Zellergumó

Két dolog mindenképpen igaz a gumóra: kevés kell belőle, mellette viszont hatalmas méretekben kapható a legtöbb boltban és zöldségesnél. Egy ilyen konfliktust csak kreatív ötletekkel lehet feloldani: ez garantálhatja, hogy nem fogunk beleőrülni a zellerevésbe.

Egy hatalmas gumó fele elég lehet egy fazék zöldségleves, egy kétszemélyes saláta, egy nagy adag olasz paradicsomszósz vagy egy kis fazék püré elkészítéséhez.

Sült zellerhasáb

Ha imádod a sült krumplit, de nem akarod folyton azt majszolni, és kipróbálnál valami újat, akkor ez a sült zeller pont neked való! Fűszeres, édeskés, és nagyon finom!

Sütőtök

Ugyan egyre több helyen árulnak felezett és darabolt tököket, néha még mindig belefuthatunk az egész zöldségbe, és ha már egyszer hazavittük, akkor nincs mese, fel is kell használni mind.

Egy negyed sütőtökből főzhetünk két csészényi krémlevest, két adagnyi ragut vagy curryt, egy kis tál nyers salátát vagy zöldségpürét négy személyre.

Krémes sütőtökös spagetti

Szuper vegán komfortkaját készítettünk: fűszeres sütőtökszószos durum tésztát. Egészséges, variálható, gyors és egyszerű fogás, a tetejét érdemes megszórni pirított tökmaggal ...

Karfiol

Amikor a recept egy fej karfiolt kér tőlünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy napokig nem fogunk mást enni. Ha nem csak egyféle fogást szeretnénk készíteni, porciózzuk ki a rózsákat, és alkossunk velük minden nap mást.

Egy negyed karfiolból kijön egy négy fős ebédre elég püré, egy közepes fazék leves, egy kétszemélyes morzsás karfiol, négy adag Dubarry-csirkemell vagy két főételhez elég karfiolrizs.

Szuperegyszerű karfiolrizs

Ha már unjátok a krumpli- vagy rizsköretet, és kicsit jobban odafigyelnétek a szénhidrátbeviteletekre, mindenképp próbáljátok ki ezt a pár perc alatt összedobható karfiolrizst. ...

Klasszikus karfiolleves

Az egyik leggyorsabban elkészülő nyári leves a karfiolleves, aminek ez egy klasszikus változata. Gyorsan elkészül, mosogatni alig kell, és nagyon finom.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...