A zöldségek elkészítése általában bizonyos keretek közé van foglalva annak érdekében, hogy az adott ételnél és alapanyagnál elérjük a kívánatos állagot. A levesben a répa legyen kellemesen puha, de ne essen szét, a sült újburgonya legyen krémes, és ne maradjon kemény, a pirított gomba pedig soha ne legyen gumis, vizes. Kitörhetünk tehát ezekből a keretekből, csak nem érdemes. Azaz, nem mindig: egyes helyzetekben a zöldségek elkészítése sokat profitál abból, ha elfeledkezünk az időről, és teljesen szétfőzünk mindent.
Tésztaszószok
A zöldséges tésztaszósz talán az egyik legjobb példa erre, mégpedig több okból is. Egyrészt azért, mert a zöldségek szétfőzése azt is jelenti, hogy azoknak sokkal mélyebb, karakteresebb és komplexebb íze lesz.
Mivel a tésztaszószok általában egy edényben készülnek, nem veszítünk el semennyit a zöldségekből kifőtt ízekből.
Ráadásul az állaguk is inkább akkor jó, ha egységes, krémes, minimális darabokat tartalmazó, rusztikus szószt kapunk, amit a tészta könnyen fel tud venni. Tehát nem kell amiatt aggódnunk, hogy a zöldségek túl puhák lesznek, mindez csak az előnyünkre válik. Ha mégis szeretnénk darabos zöldségeket a szószba, süssünk külön gombát, vagy használjunk valamilyen konzerv hüvelyest.
Zöldséges raguk
Nagyjából a tésztaszószok logikájával megyünk tovább, hiszen velük nagyjából egy lapon említhető a legtöbb zöldséges ragu, pörkölt és egytálétel. Csakúgy, mint egy jó pörkölt esetében, ezeknél az ételeknél is fontos, hogy legyen egy jó, ízgazdag alap, amire utána felépíthetjük a fogást.
Ez az alap raguk esetében állhat különböző, többé-kevésbé teljesen szétfőtt zöldségekből (hagyma, fokhagyma, répa, fehérrépa, zeller, paprika, paradicsom, cukkini, stb.). Miután ezek összeestek és egy ízes szósszá főttek, akkor folytathatjuk azokkal a hozzávalókkal, amelyeknél fontos, hogy egyben maradjanak.
Krémlevesek
A levesek esetében kifejezetten rossz, ha valami szétfő, mert nem lesz olyan kellemes és esztétikus a végeredmény. Persze sokkal mélyebb íze lesz a lének, de a benne úszkáló szétesett zöldségdarabok nem nyújtanak majd túl szép látványt.
Ezzel szemben a krémleveseknél teljesen mindegy, hogy mi történik a fazékban, hiszen úgy is krémesre lesz turmixolva az egész. Feledkezzünk meg bátran a tűzön lassan rotyogó levesalapról, minél tovább hagyjuk, annál több íz lesz benne.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További cikkeink a zöldségek elkészítéséről: