3 eset, amikor a zöldségek teljes szétfőzése nem konyhai kudarc

A főzésben az ízek mellett ugyanolyan fontosak a textúrák is, a legtöbbször oda kell figyelnünk arra, hogy eltaláljuk a tökéletes állagot nyers és szétfőtt között. Vannak viszont esetek, amikor ez teljesen mindegy.

A zöldségek elkészítése általában bizonyos keretek közé van foglalva annak érdekében, hogy az adott ételnél és alapanyagnál elérjük a kívánatos állagot. A levesben a répa legyen kellemesen puha, de ne essen szét, a sült újburgonya legyen krémes, és ne maradjon kemény, a pirított gomba pedig soha ne legyen gumis, vizes. Kitörhetünk tehát ezekből a keretekből, csak nem érdemes. Azaz, nem mindig: egyes helyzetekben a zöldségek elkészítése sokat profitál abból, ha elfeledkezünk az időről, és teljesen szétfőzünk mindent.

3 eset, amikor a zöldségek teljes szétfőzése nem konyhai kudarc

Tésztaszószok

A zöldséges tésztaszósz talán az egyik legjobb példa erre, mégpedig több okból is. Egyrészt azért, mert a zöldségek szétfőzése azt is jelenti, hogy azoknak sokkal mélyebb, karakteresebb és komplexebb íze lesz.

Mivel a tésztaszószok általában egy edényben készülnek, nem veszítünk el semennyit a zöldségekből kifőtt ízekből.

Ráadásul az állaguk is inkább akkor jó, ha egységes, krémes, minimális darabokat tartalmazó, rusztikus szószt kapunk, amit a tészta könnyen fel tud venni. Tehát nem kell amiatt aggódnunk, hogy a zöldségek túl puhák lesznek, mindez csak az előnyünkre válik. Ha mégis szeretnénk darabos zöldségeket a szószba, süssünk külön gombát, vagy használjunk valamilyen konzerv hüvelyest.

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Zöldséges raguk

Nagyjából a tésztaszószok logikájával megyünk tovább, hiszen velük nagyjából egy lapon említhető a legtöbb zöldséges ragu, pörkölt és egytálétel. Csakúgy, mint egy jó pörkölt esetében, ezeknél az ételeknél is fontos, hogy legyen egy jó, ízgazdag alap, amire utána felépíthetjük a fogást.

Ez az alap raguk esetében állhat különböző, többé-kevésbé teljesen szétfőtt zöldségekből (hagyma, fokhagyma, répa, fehérrépa, zeller, paprika, paradicsom, cukkini, stb.). Miután ezek összeestek és egy ízes szósszá főttek, akkor folytathatjuk azokkal a hozzávalókkal, amelyeknél fontos, hogy egyben maradjanak.

Krémlevesek

A levesek esetében kifejezetten rossz, ha valami szétfő, mert nem lesz olyan kellemes és esztétikus a végeredmény. Persze sokkal mélyebb íze lesz a lének, de a benne úszkáló szétesett zöldségdarabok nem nyújtanak majd túl szép látványt.

Ezzel szemben a krémleveseknél teljesen mindegy, hogy mi történik a fazékban, hiszen úgy is krémesre lesz turmixolva az egész. Feledkezzünk meg bátran a tűzön lassan rotyogó levesalapról, minél tovább hagyjuk, annál több íz lesz benne.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További cikkeink a zöldségek elkészítéséről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...