4 zöldség, ami főzve egészségesebb, mint nyersen

A zöldségek általában frissen a legegészségesebbek, de vannak olyanok, amelyeknek szó szerint jót tesz a főzés.

Közismert tény, hogy bizonyos ételek vitamin- és fitonutrienstartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy minél feldolgozottabb az adott növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. Ettől függetlenül akadnak mégis olyan fajták, amik főzés után még egészségesebbek lehetnek, méghozzá azért, mert így az értékes tápanyagaik hozzáférhetőbbé válnak a szervezet számára.

Paradicsom

Kutatások szerint a hőkezelésnek köszönhetően a paradicsom több likopint tartalmaz, azonban a C-vitamin-tartalma csökken. A paradicsom a likopinnak köszönheti vörös színét. Ez egy antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok.

Padlizsános paradicsomsaláta

A hétvégén padlizsánt vásároltam, az egyikből ez a finom saláta lett. A salátát meglocsolhatjuk kevés balzsamecettel is. Érdemes több padlizsánt grillezni, és adagonként ...

Répa

A sárgarépa nyersen fogyasztva is kiváló tápanyagforrás, azonban megfőzve javul a béta-karotin felszívódása. Azonban csak úgy, mint a paradicsomnál, a répánál is ugyanaz a helyzet: főzés hatására csökken a C-vitamin-tartalma. A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, illetve a bőr egészségének szempontjából, továbbá az immunrendszert is támogatja.

Sárgarépakrém

Ez volt a legelső szendvicskrémeim egyike, de családom töretlen lelkesedéssel kéri tőlem a mai napig az elkészítését. Van, aki majonézt tesz bele a tejföl helyett, de mi így, ...

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Kelkáposzta

A kelkáposzta egy kicsit kakukktojás a többi zöldség mellett, ugyanis ez a zöldség azért szerepel a listán, mert nyersen fogyasztva befolyásolhatja a pajzsmirigy működését, például úgy, hogy az ahhoz szükséges jód felszívódását rontja goitrinektartalma miatt. Ez hőkezeléssel csökkenthető, bár erre leginkább a pajzsmirigyzavarral élőknek érdemes figyelniük.

Téli minestrone Anna konyhájából

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...

Spenót

A spenótot a legtöbben főzelékben fogyasztják, de vannak, akik salátába is szívesen teszik. Mivel a spenót főzve nagyon összeesik, ezért ilyen állapotában sokkal többet meg tudunk enni belőle, ezáltal több folsavat jutattunk a szevezetünkbe.


Még több zöldség:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...