Így tartsd be, hogy idén több zöldséget és kevesebb cukrot eszel

Elhatároztuk, hogy idén tényleg egészségesebben fogunk élni, de gyorsan rádöbbentünk, nemcsak betartani lesz nehéz a vállalást, hanem ötleteink sincsenek, hogy hogyan fogjunk hozzá? Segítünk!

Valószínűleg ennek a cikknek az olvasói között is vannak jó páran, akik eldöntötték, hogy idén aztán tényleg odafigyelnek az étkezésükre, több zöldséget, gyümölcsöt és kevesebb cukrot fogyasztanak majd. A lelkesedés az első napokban, jobb esetben hetekben viszi is az embert előre, de aztán jönnek a rohanós hétköznapok, a tél csak nyúlik végeláthatatlanul, hideg van és sötétség, a salátákat pedig hamar felváltják a nehezebb és egyben szívmelengetőbb fogások, és a cukros finomságok is egyre gyakrabban kerülnek elő.

Számolj le a bűntudattal!

Legyenek akármilyen szilárdak az elhatározásaink, ha bűntudattal telve, önmagunkat sanyargatva próbálunk kitartani mellettünk, szinte borítékolható, hogy elbukunk. Az élet és az ételek szeretete és élvezete nem egyenlő a mértéktelenséggel, sem azzal, hogy bűnt követünk el azzal, ha nem eszünk mindig több zöldséget, vagy ha eszünk cukros egészségtelen ételeket.

Tekints rá lehetőségként!

Ha sikerül átkeretezni a dolgokat, és a diétába vagy életmódváltásba nem csalónapok és bűnözések kerülnek, nem tiltott ételekként, összetevőkként és egyáltalán bűnös élvezetként gondolunk a vágyott finomságokra, máris könnyebb.

Egyszerűen csak fordítsuk meg a dolgot, és tekintsünk a salátákra, gyümölcsökre és könnyebb fogásokra lehetőségként – olyan egészséges alternatívákként, amelyeket ha heti szinten beiktatunk az étrendünkbe, akkor csak nyerhetünk: az egészségünk és az alakunk is meg fogja köszönni nekünk.

Így fogj hozzá

Nem kell azonnal minden finomságról lemondani, és arra sincs szükség, hogy mostantól zéró toleranciával viseltessünk a cukor iránt. Első lépésként elég, ha például egy tésztavacsoránál feleannyi tésztát főzünk ki, és készítünk mellé egy nagyobb adag friss salátát, amibe többféle salátalevél, kellemes és izgalmas öntet is kerül, zsiradékra, azaz olajra egyáltalán nincs is szükség, hiszen a tészta krémessége épp jó kiegészítő hozzá.

Ha reggelinél több szelet kenyeret is ettünk, ennek mennyiségét kiválthatjuk paprikával, paradicsommal és mindenféle friss, ropogtatható zöldséggel, valamint a joghurtból vagy túróból készült krémek is remekek reggelire is.

A lényeg, hogy ne iktassuk ki teljesen a pékárukat, hiszen úgyis csak vágyakozni fogunk utánuk, hanem egészítsük ki őket többféle friss és lehetőleg nyers finomsággal, ezzel a rostbevitelünk is nőni fog.

Téli időszakban különösen jól tudnak esni a krémlevesek, amelyek amellett, hogy rendkívül egészségesek, még laktatók is, így aztán készíthetünk krémlevest egyféle, de akár többféle zöldségből, kerülhet bele és mellé kruton, vagy épp egy kis pirított kolbász, dióféle, olajos mag is.

Zöldséges egytálételek

Ezek változatossága szinte kimeríthetetlen: készülhetnek hússal vagy anélkül, vega vagy vegán verzióban. Lehet egyik nap indiaira hangolni, másik nap mediterrán, friss ízű, zöldfűszerekkel feldobott finomságot készíteni belőlük, és akkor a különböző ázsiai fűszerpaszták kínálatáról még nem is beszéltünk – ezek annyira komplex ízt adnak a zöldségeknek, hogy pár hozzávalóból, krumpliból és gyökérzöldségekből, de hüvelyesekből is percek alatt nagyszerű raguk készíthetők a segítségükkel.

Mi legyen a cukorral?

Az édességek terén azt hihetnénk, hogy nehezebb a dolgunk, pedig ma már annyiféle alternatív és természetes alapú cukorhelyettesítő van a piacon, hogy szinte észrevétlenül lehet áttérni ezek használatára, sokszor felismerhetetlen, hogy egy sütemény nem hagyományos cukorral készült.

Cukormentes sütőtökös süti

Volt maradék sütőtököm, és úgy gondoltam, miért ne lehetne belőle sütit sütni. Olyan sok zöldséges süti van, és a sütőtök ráadásul édes is. Egy kis banánnal és datolyával ...

Almás pite rizsliszttel

Ez az almás pite nagyon egyszerű, sőt nem sokban különbözik egy hagyományos pitétől. Annyi kis csavarral, hogy glutén-, cukor- és laktózmentes.

Ha sokszor vágyunk arra, hogy valami finomságot nassolnánk, egy gyümölcsökkel megrakott édes túrókrém pár perc alatt összedobható és ha vaníliakivonatot, mézet, vagy némi eritritet is adunk hozzá, gyakorlatilag a bolti túródesszertek egy sokkal finomabb és egészségesebb változatát készíthetjük el pillanatok alatt.


Még több egészségcikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...