A zöldfűszereknek ezer felhasználási módjuk van, frissen, sülve, szárítva is más-más oldalukat mutatják, de a legszuperebbek mégis csak azonnal vágva a konyhakertből. Szerencsére egyre több kertészetben van egészen bő kínálat az itthon is őshonos és a mediterrán változatokból. A zöldségesnél vagy szupermarketben kapható cserepes társaik közül talán a menta strapabíróbb, a többit inkább azonnal fogyasszuk el, ne ültetgessük. A zöldfűszereknek kell a törődés és a víz, sokuk annyira nem rajong a direkt napsütésért, de például a menta vagy a rozmaring nagyon strapabíró növények. Előbbi emellett még terjed is, mint a gomba!
Négy könnyen elkészíthető, bombabiztos szószt hoztunk most el, a legkedvesebb zöldfűszerekkel vagy akár kombinációikkal. Semmi másra nem lesz szükségünk, csak egy aprítógépre, a további hozzávalókat pedig mindjárt soroljuk is.
Nézd meg galériánkban a zöldfűszeres szószok receptjeit:
Zöldfűszerek ezer arca: nyári kedvenceink, 4 mesés szószban
Olasz zöld salsa
Hozzávalók:
1 bögrényi petrezselyem
1 bögrényi bazsalikomlevél
1 ek aprószemű kapribogyó
1 gerezd fokhagyma
3-4 darab szardella
2 ek olívaolaj
1 fél citrom leve és reszelt héja
Tegyük bele az összes hozzávalót az aprítóba és készítsük el a salsát. Pizzakenyérre/focacciára kenve, salátaöntetnek még több olívaolajjal lazítva is szuper, de steak vagy grill tarja mellé is nagyszerű!
Zöld szósz, majdnem mindenhez
Hozzávalók:
1 bögrényi bazsalikomlevél
1 bögrényi koriander
2 szál rozmaring, (levelek a szárról leszedve)
10 szál snidling
1 lime leve és reszelt héja
2 ek fehérborecet/almaecet
1 ek méz
2 ek olívaolaj
érzésre só
Ez az átütően zöld ízű szósz gyakorlatilag mindenhez jól passzolhat. Húsokhoz, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz, hummusz tetejére szedve és úgy tunkolva is finom. Feldobja a sima csirkemellet is! Ugyanúgy tegyük a hozzávalókat egy aprítóba, majd kínáljuk meg vele a vacsoránkat!
Chimichurri
Hozzávalók:
1 bögrényi petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 újhagyma zöldje vagy 10 szál snidling
1 ek oregánó (frissen is jól jöhet, de az oregánó íze intenzívebb szárítva)
chilipelyhek és magvak ízlés szerint
1 ek vörösborecet
1 ek napraforgóolaj vagy olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Az argentinok kedvence a chimichurri, amit ha kell, ha nem, mindenre kennek, benne mindent megmártanak. Legfőképp persze a mesteri steakeket. Nem is csoda, mert frissítő, pikáns és szerethető szósz. Csípősségét magunkhoz mérten állítsuk be, a napraforgó olajat pedig csak az eredetiség kedvéért írtuk, hiszen Argentínában ez a szélesebb körben elérhető. Olívával is ugyanolyan finom.
Zhoug
Hozzávalók:
1 bögrényi koriander
1 bögrényi petrezselyem
1 lime leve
chilipehely ízlés szerint
1 tk füstölt paprika és két csipet őrölt kömény
2 egész jalapeno paprika vagy 6-8 karika savanyított (ez esetben elhagyhatjuk a lime levét)
1 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
Eredetileg Jemen a hazája a zhoug-nak, de a Közel-Keleten sok helyen készítik különböző változatokban. Lényege a frissesség mellett a kissé csípős jelleg. Szendvicsbe, lepénykenyérre kenve, salátákra téve, marhahúshoz, bárányhoz, még a reggeli tojásos ételekhez is kiváló kísérő finomság.
Receptek, amelyekhez jól illik egy zöldfűszeres szósz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tudnivaló és recept zöldfűszerekkel: