Főzz 20 perces zöldségpörköltet, ha borsódzik a hátad a hústól

A vegetáriánusok sem maradnak ki a pörköltözésből: tunkolható, maszatolható, szaftos, fűszeres és laktató zöldborsópörkölttel kedveskedünk nekik, ami ráadásul kevesebb, mint 30 perc alatt az asztalra varázsolható.

Pörköltnemzetként furcsa, hogy sokan fintorgunk a különböző húsmentes recepteken, fennhangon soroljuk kifogásainkat ezekkel a zöldséges verziókkal kapcsolatban és lehetőleg minél harsányabban próbáljuk bizonygatni, hogy a pörkölt az igenis csak húsos lehet és semmi más.

Pedig azt hinné az ember, hogy magyarként minden alkalmat megragadunk arra, hogy pörköltet főzzünk: még akkor is, ha épp nincs otthon sertés vagy marha, esetleg nem kívánjuk a leterhelő, nehézkesebb húsos verziókat. Hiszen ezekben a fogásokban is van élvezet bőven – a sűrű, fűszeres szaft ugyanúgy tunkolható, a paprika ugyanúgy megszínezi a szánk csücskét és ugyanolyan kellemes jóllakottság árad majd szét bennünk egy jó adag zöldborsópörkölt elfogyasztása után.

A 20 perces zöldborsópörkölt receptjéért kattints a képre!

Rövid főzés, ugyanolyan ízes szaft

Sokakban felmerülhet a kérdés ezen a ponton, hogy ugyan mitől lesz a szaftnak olyan mély, karakteres íze, ha a pörkölt a szokásos több óra helyett csak 20 percig rotyog a tűzhelyen. Nos, ennek eléréséhez néhány egyszerű trükköt kell bevetnünk, amelyek egyszerre garantálják majd a villámelkészítést és a felejthetetlen aromát is.

Mint a legtöbb magyaros étel esetében, itt is hagymával kezdünk, mégpedig nem kis mennyiséggel: legalább egy hatalmas fej vöröshagymát aprítsunk fel (tényleg a lehető legapróbbra), de akár kettőt is bevethetünk.

Ezt kell utána alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 8-10 perc alatt teljesen puhára és üvegesre dinsztelnünk. Ez a szinte szétfőtt, még épphogy nem karamellizált hagyma hozzájárul majd a szaft zamatához, sűrűségéhez, tunkolhatóságához.

A 20 perces zöldborsópörkölt receptjéért kattints a képre!

Szintén kiemelten fontos a sűrített paradicsom karamellizálása: az önmagában is koncentrált, tömény napfényízű krém további magasságokba emelkedik, ha hagyjuk enyhén lepirulni a serpenyőben. Édeskésebb is lesz a ragu tőle, valamint a paradicsomban jelen lévő, titkos ötödik íz, az umami is felszabadul, kiteljesedik.

A fűszerezés terén nem kell túlgondolnunk a dolgot: bízzuk az ízesítést egy nagy kanál füstölt fűszerpaprikára valamint némi fűszerköményre, ennél többre nem is lesz szükség.

Borsóból használjunk frisset vagy mirelitet, előbbi lassabban, utóbbi gyorsabban puhul meg a szaftban. A konzerv és üveges hüvelyest inkább hanyagoljuk, az ugyanis már alapból túl puha, így könnyen szétfőhet a pörköltalapon, ráadásul az íze sem olyan friss és harsány.

A 20 perces zöldborsópörkölt receptjéért kattints a képre!

A 20 perces zöldborsópörkölt teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...