Hűsítő zöldbableves rántás és habarás nélkül – jéghidegen és még krémesebben kanalazhatod

A hagyományos zöldbableves receptje valószínűleg mindenki recepttárában fellelhető, ami a szalonnától, fokhagymától és a tejföltől lesz ízig-vérig magyaros. Ha nyitottak vagyunk az újdonságokra (már pedig miért ne lennénk?!), akkor érdemes ennek az isteni levesnek a jéghideg verzióját is kipróbálnunk, amit rántás és habarás nélkül, saját magával sűrítve, tejföl helyett pedig mascarponével teszünk lágyan krémessé. Egy baj van vele: nehéz abbahagyni.

A zöldbableves klasszikus nyári fogás, imádjuk sok tejföllel, enyhén savanykásan. A forró verzió mellett (és az egyre forróbb nyarakat tekintve) érdemes hűsítően vagy akár jéghidegen is elkészíteni, jobban csúszik 30 fok felett.

Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal (recept és fotó: Hering András)

Mivel őrült lettem volna kihagyni a zsenge zöldbab szezonját, ezért rohantam is a piacra az első kiló virítóan sárga és ropogós zöldbabért, hogy megmutassam nektek ezt krémes, friss és jéghideg verziót.

A receptemben zöldbabot (vagy vajbabot) elég blansírozni (más néven előfőzni vagy sokkolni), tehát forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezelni, majd jeges vízben hirtelen lehűteni. Célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása, de ezzel a módszerrel marad élénksárga és roppanós a zöldbab is.

A dinszelt hagymás alaphoz adom a zöldbab negyed részét, majd puhára párolás után felöntöm zöldségalaplével, tejföl helyett pedig a lágy krémesség elérése érdekében mascarponét használok, így turmixolom krémleves állagúra, majd lehűtöm.

Ezzel össze is raktuk a selymes krémleves alapját, amit a klasszikus értelemben sem rántani, sem habarni nem kell.

Tálaláskor adom hozzá a kihűlt, blansírozott zöldbab nagyobb részét, majd kapros-fokhagymás görög joghurttal frissítem fel, de feldobhatjuk pár csepp fehérborecettel is.

Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal (recept és fotó: Hering András)

Tetszett a spoiler? Akkor figyelj, hogy csináld!

Jöjjenek elsőként a hozzávalók:

A leveshez szükséged lesz 1 kg zöldbabra (vagy vajbabra), 1 közepes fej vöröshagymára, 3 gerezd fokhagymára, 3 evőkanál olívaolajra, 1.5 liter zöldségalaplére, 250 g mascarponéra, sóra és fekete borsra (ízlés szerint), 1 teáskanál fűszerpaprikára (de ez opcionális, én ki is hagytam), 3 csepp fehérborecetre (ami szintén opcionális, de még több izgalmat ad a levesnek), és sok-sok kaporra.

A kapros joghurthoz pedig szerezz be 250 g görög joghurtot, 1 gerezd fokhagymát és 1 csokor kaprot.

Jöhet a jeges varázslat!

  • A friss zöldbab/vajbab végeit levágjuk, alaposan megmossuk. Egy nagyobb főzőedényben enyhén sós vizet forralunk.
  • A 4-5 percre forró, lobogó vízbe tesszük a zöldbabot, majd kivesszük, és rövid időre jeges vízbe tesszük, visszahűtjük őket (blansírozzuk).
  • A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát egy mozsárban finomra zúzzuk, majd három evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Ha ragaszkodunk a fűszerpaprikához, akkor ezen a ponton szórjuk meg egy kevéssel (én kihagytam).
  • Ezután adjuk hozzá a zöldbabunk negyed részét, a hagymás alapba forgatva pároljuk puhára.
  • Öntsük fel 1,5 liter zöldségalaplével, kanalazzuk hozzá a mascarponét. Keverjük össze, majd egy kézi botmixerrel turmixoljuk krémesre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • A friss kaprot vágjuk finomra, egy gerezd fokhagymát szintén mozsárban törjünk össze, majd a kaporral és egy csipet sóval együtt keverjük hozzá a görög joghurthoz.
  • A levest langyosan vagy jéghidegen tálaljuk a kihűlt, blansírozott zöldbabbal és a kapros joghurttal. Pár csepp fehérborecettel ízesíthetjük.
Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal (recept és fotó: Hering András)

A kapros-joghurtos, hűsítő zöldbableves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...