Hívhatnánk felfújtnak, ha több tojást teszünk bele, és a sárgáját a fehérjétől külön választva habosítjuk ki, talán magasabbra is emelkedik, de ki bánja, hogy lesüppedt a teteje, ha ilyen finom? Nem kell megállapítanunk, hogy mikor illik fogyasztani a zöldbabos kockát, hiszen reggelire, könnyű ebédnek vagy vacsoraként is tálalhatjuk.
A másik étel, amihez hasonlíthatjuk, egy sütőben, burgonya helyett babbal készített tortilla, amit az edény miatt akár casserole-nak is titulálhatunk. Hagyjuk a megnevezéseket, a helyes név kitalációkat, inkább nézzük, mitől lesz olyan fincsi ez a zöldséges fogás!
Zöldbab
Imádjuk a rakott babot. Nemrégiben készítettem egy olyan olasz receptet, amely a hagyományos tojásos-tejfölös variánstól eltér, és nagyon izgalmas, erőteljes ízvilágú. Azért nagyszerű ez a babféle, mert a fejtett babtól eltérően nem fúj fel, tehát akármikor ehetünk belőle, nem csak este, ha már nem tervezzük elhagyni a lakásunkat.
Tipp: Hidegen és melegen is tálalhatjuk, előételként vagy köretként is megállja a helyét, kínáljunk mellé illatos, száraz fehérbort.
Zöld
A zöldbab gyönyörű, élénk zöld színét meg tudja tartani hőkezelés után is. Ha pároljuk, erre kevesebb az esély, így érdemesebb blansírozni, pár percre forrásban lévő vízbe, majd jeges vízbe dobni. A vízbe cseppenthetünk egy kis citromot is a biztonsnág kedvéért. Ehhez a recepthez is tudjuk ezt az eljárást alkalmazni.
Zöldfűszerek
A zöld szín további biztosításáért a megfelelő zöldfűszerek is szavatolhatnak. A tojáshoz turmixoljunk petrezselymet és bazsalikomot, ezek színben és ízben is adományozó kedvűek. Frissebbé, üdébbé és még nyáriasabbá teszik a zöldbabos kockát.
Tipp:
készíthetünk párolt hagyma és fűszerek hozzáadásával paradicsommártást mellé, ha ezzel tálaljuk, még mutatósabb és finomabb.
Gluténmentes
Liszt nem kerül a zöldbabos kocka alapmasszájába. Helyette pecorinot reszelünk bele, nem keveset, ez egy kicsit megdobja a költségeket, tehát ez nem lesz túl olcsó fogás. Rábeszélni így mindenkit nem lehet, de talán a képek eladják különösebb marketing nélkül. Pecorino helyett használhatunk más kemény sajtot, mint például parmezánt vagy grana padanot. A lényeg, hogy szinte porladjanak reszeléskor, a túl zsíros sajtok ugyanis elnehezítik a tésztát.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: