Amíg a földeken bokrokban terem a zöldbab, és amíg a piacon halmokban állnak a zöld és sárga hüvelyesek, akár minden héten főzhetünk egy nagy adag levest, főzeléket vagy rakottast. De mihez kezdjünk majd télen, amikor a friss zöldségnek se híre, se hamva, mindössze a szupermarketek gyorsfagyasztott zacskóival számolhatunk. Persze abban sincs kivetnivaló, de ha jóval karakteresebb, izgalmasabb módokon szeretnénk eltenni a zöldbabot, olyan módokon, amelyek hozzá is adnak valamit a zöldséghez, nem csak megőrzik azt, akkor inkább válasszuk az alábbi 3 eljárás egyikét.
Nézd meg galériánkban a zöldbab eltevésének izgalmas módjait!
3 mód a zöldbab eltevésére, ha majd tél közepén is főzelékeznél
Fermentálás
Az elmúlt időszak sztáreljárásának szinte minden alapanyagot kitehetünk, legyen szó zamatos nyári gyümölcsről vagy ress tavaszi zöldségről. A sós vízben érlelődő darabok ugyan nem maradnak meg teljesen eredeti állapotukban: enyhe fanyarság költözik az üvegbe a természetes és kontrollált erjedés során. Azonban nem tudunk rá haragudni ezért, ugyanis egyrészt kifejezetten jót tesz az egészségnek (az emésztésünk, bélflóránk meghálálja majd, ha rendszeresen fogyasztunk valami fermentáltat), és lássuk be, a zöldbabnak amúgyis jól áll némi savasság. Készítsünk 2%-os sóoldatot, majd öntsük vele nyakon a megtisztított, tiszta üvegbe helyezett babra. A zárt üveget hagyjuk fénytől védett, szobahőmérsékletű helyen 2-3 napig érni, majd tároljuk hűtőben. Használjuk nyersen vagy megfőzve, salátában, rakottasban, levesben.
Savanyítás
Kevésbé múlik a természet kegyein, ugyanúgy savanykás eredményt produkál és kiváló módszer a zöldbab nyári termésének megőrzésére – az ecetes savanyítással is érdemes megpróbálkoznunk. Itt nem sós, hanem ecetes felöntőlére lesz szükségünk: azonos mennyiségű ételecetre (5%) és vízre, némi sóra, kevés cukorra és tetszőleges fűszerekre (mustármag, bors, koriander). Ezt kell felforralnunk, majd langyosra hűtve a steril üvegekbe pakolt babra öntenünk. Miután kihűlt, a savanyú mehet rögtön a hűtőbe, ahol 1-2 hónapig biztosan eláll, amennyiben vákuum alá helyezzük, még tovább is (ilyenkor a hűtő sem szükséges). Jóval savanykásabb lesz, mint a fermentált zöldség, azonban levesben, főzelékben így is bátran bevethető.
Olajos konzerválás
Egy fokkal költségesebb, azonban ugyanúgy megér egy misét az olaj alatt eltett zöldbab. Itt ugyanis nem kapunk savanyú ízt, a hüvelyest teljesen naturális, természetadta ízével együtt őrizhetjük meg. Ehhez pároljuk félkészre a zöldbabot (kevés olajon vagy gőzben), majd hagyjuk kihűlni/megszáradni, pakoljuk steril üvegekbe és öntsük fel addig olajjal, hogy a zsiradék teljesen ellepje a szárakat. Ez a réteg fogja megakadályozni az enyészet beindulását, így az olajban eltett zöldség akár a kamrában, hűvösebb, napfénytől védett helyen is tárolható. A felbontás után csöpögtessük le alaposan, és az olajat se dobjuk ki: használjuk fel főzéshez pár napon belül (ne tároljuk sokáig, mert könnyebben megavasodik).
Zöldbabos finomságok friss vagy eltett zöldségből:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hajmeresztő ötletek, ha felráznád a konyhád: