Kiderült, mit jelent, ha zöldes a főtt tojás sárgája

Leginkább akkor szokott zöldes lenni a tojás, amikor megfőzzük, de mégis mitől színeződik el a sárgája és a fehérje közötti rész?

Egyes elméletek szerint akkor lesz zöldes a tojássárgája, ha génkezelt tojást vásároltunk...De tényleg igaz ez az állítás? Most kiderül!

Itthon az az elterjedt, hogy az egészséges tojásnak élénk sárga színe van, pedig igazából a beltartalmi értékét semmilyen módon nem befolyásolja a szín. Csupán azért ragaszkodunk az élénk tojássárgájához, mert ehhez szoktunk. Ez azért lehetséges, mert Magyarországon a legtöbb helyen a tyúkokat kukorica alapú takarmányon tartották, emiatt pedig a tojásuk sárgája sötétebb színt vett fel. Pedig ez csupán egy tévhit!

Miért színeződhet el a tojássárgája?

Előfordul, hogy amikor megfőzzük a tojást, akkor annak sárgája és fehérjéje között vékony, szürkés-zöldes réteg alakul ki. Erre az egyik magyarázat a közhiedelem szerint, hogy innen lehet tudni, hogy a tojás régi vagy szennyezett, azonban pár éve az kezdett el terjedni a közösségi médiában, hogy az elszíneződés csak a génkezelt tojásnál jelenik meg.

Más az oka

Pedig egyáltalán nem ez rá a magyarázat, ugyanis a főzési mód miatt keletkezik ez a csúnya réteg a fehérje és a sárgája között, pontosabban akkor, amikor túlfőzzük.

Ilyenkor az történik, hogy a fehérjében levő hidrogén-szulfid reakcióba lép a sárgájában levő vassal, és a tojás két részének határán, a sárgája felszínén vas-szulfid keletkezik. Ez adja a nem túl gusztusos színt. Viszont jó hír, hogy teljesen ártalmatlan, és a tojás ízét sem befolyásolja.

Így kerüld el!

Szerencsére könnyen elkerülhetjük ezt a problémát! Az optimális főzési eljárás: tegyük forrásban levő vízbe, és főzzük 10-12 percig. Továbbá úgy is elkerülhetjük, hogy a főzővízből kivéve a tojást rögtön hideg vízbe tesszük.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

Így alakul idén a szaloncukor ára

A szaloncukor az ünnepek elmaradhatatlan kelléke. Ha valaki nem is rajong kimondottan a színes, zörgős csomagolású falatnyi édességért, még akkor is vesz mutatóba egy pár szemet. Az idei árak alakulásáról a Péncentrumnak nyilatkozott a Magyar Cukrász Ipartesület szakmai elnöke.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...