A zöld tea tényleg csodákra képes

Szeretnétek egy egyszerű lépést tenni az egészségetek érdekében? Igyatok mindennap egy csésze zöld teát!

A tea, amely az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül, a második leggyakrabban fogyasztott, és a második legegészségesebb ital is a víz után. Több ezer fajtája és számos változata ismert, közülük kettő a legelterjedtebb: az asszám, és a kínai tea.

A tea minősége attól függ, hogy milyen levelekből készítik. Minél fiatalabb a tealevél, annál magasabb a benne található jótékony hatású ún. fenol vegyületek mennyisége, ezért akkor a legjobb, ha a legfiatalabb, virág- és levélrügyekből állítják elő.

Fekete-fehér-vörös-zöld

A tea színét a feldolgozás módja határozza meg. A tea lehet fekete (erjesztett), zöld (nem erjesztett) vörös (félig erjesztett) és fehér (kis mértékben feldolgozott). A fehér tea az egyetlen, amelyet nem kifejlett levelekből, hanem a még ki nem fakadt rügyekből készítenek. Neve abból ered, hogy a növény rügyeit ezüstös hártya borítja, amely a tea szárítása során kifehéredik.

A zöld, a vörös és a fekete tea kifejlett levelekből készül. A fekete és a vörös tea esetében a leveleket először megfonnyasztják, összesodorják, majd fermentálják. A folyamat során enzimek aktiválódnak és oxidáció kezdődik. Ezek eredményeképpen alakulnak ki a tea íz- és illatanyagai, amelyek meghatározzák élvezeti értékét. A vörös tea esetében a fermentálást félbeszakítják.

A zöld tea más, mint a többi

A zöld tea készítése során azonban nem történik fermentálás, a leveleket még frissen meggőzölik, így hatástalanítják az enzimeket. Ezáltal elmaradnak az oxidáció és a lebontás folyamatai. A teát ezután sodorják és megszárítják. Ez az eljárás segít megőrizni a tea eredeti zöld színét és természetes polifenol tartalmát. A zöld teát főleg Kínában és Japánban készítik. Gyakran illatosítják jázmin- és narancsvirággal, rózsával.

A tea ízét és színét a benne található csersavak is befolyásolják. A kelleténél nagyobb mennyiségben kioldódó csersavak fanyarrá teszik a teát és elnyomják a finom illóanyagok hatását. A tealeveleket ezért nem szabad főzni, csupán 3-5 percet forrázni, azt is fedett edényben, hogy az illó anyagokból minél kevesebb vesszen el.

Zöld teás chiffon-torta

Mit kell tudni a zöld tea-porról vagy Matcha-ról? Először is, hogy nincs tea íze és nem teafű, hanem por. Ehhez a már megszárított zöld tea leveleket porrá örlik. Emellett a japán ...

A zöld tea tényleg csodálatos!

A zöld tea fogyasztása élénkít, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása évezredek óta megfigyelt tény. Hatásmechanizmusát az elmúlt évek során folyamatosan vizsgálták, az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a zöld tea kedvező hatása nagyrészt a benne található fenol vegyületeknek köszönhető. E vegyületek közül a katekid elnevezésű hatását tanulmányozták mélyrehatóan, és megállapították, hogy jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatással bír.

Ennek köszönhetően a zöld tea rendszeres fogyasztása kedvező hatású például:

  • a rosszindulatú daganatos betegségek;
  • a magas vérnyomás;
  • a szív- és érrendszeri betegségek;
  • a májbetegségek;
  • egyes idegrendszert érintő betegségek;
  • és ízületi gyulladások;
  • valamint a fogszuvasodás megelőzésé során.

Továbbá hatásos a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó Helicobakter pylori baktérium, valamint az influenza és a herpesz vírusai ellen is. Valószínűleg serkenti az immunrendszer működését, kedvező a vércukorszint szabályozására, valamint alkalmas a testtömeg csökkentésének elősegítésére is.

Megfigyelték a zöld tea idegrendszert védő hatását is. Ezért napjainkban is több kutatás foglalkozik a Parkinson- és az Alzheimer-kór kezelésében való alkalmazásának lehetőségeivel.

A kutatók szerint a zöld tea egészségre gyakorolt kedvező hatása magas polifenol tartalma mellett valószínűleg ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból álló különleges összetételének is köszönhető.

A zöld teában található különleges vegyületek élettani hatásainak megismeréséhez még további kutatásokra van szükség, de az minden esetre elmondható, hogy a téli hidegben és a közelgő nyári hőségben is gyakran fogyasztott ital. Az pedig, hogy ennyire közkedvelt, kellemes aromájának és frissítő hatásának köszönhető.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...