Zeller: egy megosztó növény

Amióta csak ismerem ezt az intenzív illatanyagokat magából ontó népi gyógy- és fűszernövényt, úgy érzem, tökéletes harmóniában vagyunk egymással. A zeller Magyarországon elterjedt, gumós változatának ugyanis sokan nem tudnak helyet találni abban a bizonyos láthatatlan zöldséges kamrában, mert sem érdes, zömök külseje, sem pedig sokszor már szinte zavaróan erős illata, nem nagyon segít nekünk abban, hogy végleg belopja magát a szívünkbe. Ha úgy érzed azonban, hogy megbékéltél ezzel az egyébként zseniális növénnyel, tarts velem egy érdekes kis zellertúrára. Hidd el, nem fogod megbánni!

Zellerek a világban

A zellernek három fajtája ismert, és terjedt el a világban, amelynek egyikét, a gumós változatot hazánkban termesztik. A gumós fűszernövény mellett kétféle zeller van, amely magasabb C-vitamin-, valamint ásványianyag-tartalma miatt mindenképpen kiemelkedik a sorból.

Az egyik az ún. halványított (a termesztése közben alkalmazott árnyékolás miatt nevezik így) vagy szárzeller névre hallgat, a másik pedig a metélőzeller. Mindkét zellerfajta nagyszerű idegnyugtató, immunerősítő növény.Konyhában nevelt fűszerek >>

Zeller a kosárban – mire ügyeljünk?

Gumós zeller vásárlásánál arra kell ügyelnünk, hogy a növény levelei szép zöldek, épek legyenek, gumója pedig semmiképpen ne legyen tapintásra puha, benyomható állagú, vagy megszokott színénél jóval sötétebb, mert ebben az esetben sajnos rothadt zöldséggel van dolgunk. A gumó minél nehezebb, annál jobb, mert így biztosan friss, szivacsos, fás részektől mentes. A zöldség szivacsos részei ugyanúgy alkalmasak konyhai felhasználásra, mint teljesen ép részei, csak ilyenkor érdemes egészben, nem aprított formában használni.A szár-, illetve metélőzeller kiválasztásánál mindig frissnek látszó, kemény, ütődéstől mentes zellert válasszunk.Káposztafélék szezonja >>

Mire használjuk?

Gumós zeller: Megtisztított, hámozott gumója, illetve hosszúra növő zöld levélrészei a húslevesek és a különböző tartalmas levesek elmaradhatatlan fűszere. Amikor a leveshez hozzáadjuk a zöldségeket, nyugodtan tegyük bele a zellert is egészben vagy félbevágva, hiszen így, ha valaki nem szereti, a végén a kész levesből könnyen eltávolíthatja. A lasagne vagy a bolognai ragujának készítésénél vétek lenne nem használni. Egy kevés, reszelt zellergumó a paradicsomos szószokat mennyeivé varázsolja. A tisztított, vékonyra szeletelt zellerből bármely évszakban pikáns zellerkrémlevest készíthetsz.Szárzeller és metélőzeller: Ez a két nemesebb zellerfajta már nemcsak az elegáns partikon és az éttermek étlapján, hanem a háztartásokban is egyre gyakrabban feltűnik. Mind a szárzeller, mind pedig a metélőzeller a vegetáriánus étrendbe is tökéletesen beilleszthető, és egyre kedveltebb. Friss paradicsomitalok mellé ropogtatva, azok alapanyagaként felhasználva, valamint hideg, töltött előételként is tökéletesen megállják a helyüket. Gyönyörű, húsos száraik tökéletes díszítőelemei a hideg-meleg fogásoknak, zöldségturmix italoknak.Téli megmentőnk: a citrom >>A rovat további cikkeit itt találod >>

Zelleres mártogatós

Lajos Mari 99 előétele közül a hideg kategóriából származik. Többször készült már itthon, most is vendégek jönnek, Anya töltött paprikája elé ő vinetát készített, én meg ezt a ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...