Egész évben kapható, utánozhatatlan íze van, és nem is olyan borzasztóan drága – mindezt tudja a zeller, és mindezek ellenére mégsem kezdünk vele túl sok mindent. Talán azért, mert nem ismerjük eléggé, nem tudjuk, hol kezdjünk hozzá, esetleg a durva, érdes külseje riaszt minket vissza. Bármi is legyen az okunk eddigi hanyagolására, változtassunk ezen a jövőben, adjunk új esélyeket a zellernek, ismerjük meg további izgalmas oldalait.
Nézd meg galériánkban a zeller elkészítési módjait:
Nyersen, sülve, főve – Így edd a zellergumót minden formájában
Nyersen – salátában
Igen, a gumó nyersen is fogyasztható, persze csak akkor, ha egy igazán zsenge darabbal van dolgunk (az öreg, fás zellereket inkább használjuk valami másra). Reszeljük le vagy vágjuk egészen vékony gyufaszálakra, majd keverjük almával, répával, salátalevelekkel, dióval sajttal. Készítsünk hozzá joghurtos szószt és tálaljuk húsokkal vagy egyszerűen magában. Egy kiválló recept ITT lapul!
Sülve – egészben
Ha megsütjük alufóliába csomagolva, egészben a zellert, megannyi lehetőség megnyílik előttünk: készíthetünk levest, pürét, de tálalhatjuk a sült zöldséget vegetáriánus főételként is, valamilyen gabonával, egyéb körettel. Ehhez persze érdemes megtölteni (pl. dióval, sajttal, kuszkusszal) vagy valamilyen öntettel/szósszal ellátni a zöldséget.
Sülve – tócsniként
Gyökérzöldségként a zellernek is joga van tócsnivá alakulni: ehhez csak le kell reszelni, majd besózni, állni hagyni és kifacsarni belőle az extra nedvességet. Ha nem akarna összeállni, rásegíthetünk tojással és liszttel, valamint fűszerezhetjük borssal, esetleg kevés kurkumával.
Főve – püréként
Ha legközelebb krumplipüré helyett valami másra, de mégis hasonlóra vágyunk, főzzük meg felkockázva a zellert, és a puha zöldségből készítsünk selymes pürét. Turmixoljuk tejszínnel, vajjal, fűszerezzük egyszerűen: só és bors elég lesz hozzá. Csirkéhez, halakhoz kiváló körítés lehet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tipp vár: