Zebrakuglóf húsvétra, csokival bevonva, hogy puha maradjon

Csíkos kuglóf húsvétra, ez lesz a legjobb móka, amivel feldobhatod az egyébként is rózsás kedved. Legyen ez a sonkatál édes kísérője!

Hívhatnánk tigriskuglófnak, de márványkuglóf vagyis zebrakuglóf névre is hallgat, csíkjaival mindenképpen jótékonyan zavarja meg a szemed. Kakaós és sima kevert süti váltott formába öntésével alakulnak ki a csodás csíkok, de figyelj, mert minél jobban kevered, annál zűrösebb lesz a látvány. Viszont, ha ügyes kézzel mindig az előző csík közepére kerülnek a színek, akkor szépen egymás mellett jelennek meg a lyukas közepű mentőöv sütimetszetében.

Zebrakuglóf csokimázzal - receptért katt a képre!

Forma

Létezik a régi, csodálatos, hőálló üvegtál, amit ma már inkább csak dísznek használnak, vagy fotózási kelléknek, aztán a jó öreg pléhforma, ennek mindenféle márkázott változatai, vastagabb fémfallal, ezeket érdemes beszerezni kuglófsütéshez. Sokan esküsznek a szilikonformákra, nekem is van pár, de ilyen nagy űrtartalommal még nem próbáltam, pedig biztosan működik. Ezt elő sem kell készíteni, mármint kikenni vajjal, és liszttel körbeszórni, de egy olajsprézés nem árthat neki.

Zsiradék

Apropó, olajozás, a legjobb, ami a tésztával történhet, ha növényi, például napraforgóolajat adunk hozzá. Ízben a vajas kuglóf győz, ha még aznap biztosan elfogyasztjuk az egészet, de ha másnap is ennénk még belőle, akkor olajjal dolgozzunk.

Plusz egy ötlet: kakaó helyett használj matchaport vagy liofilizált málnaport, így zöld és piros színben is el tudod készíteni a zebrakuglófot.

Fekete-fehér

A tésztát egyben, tojások szétszedése nélkül készítjük, először a nedves hozzávalókkal, majd a szárazakkal összehabosítva. Aztán felezzük az adagot, hogy az egyiket cukrozatlan, legalább 20%-os, minőségi kakaóporral dúsítsuk, a másikba pedig pár csepp vaníliakivonatot adagoljunk. Ezt a két sűrű, habos, szinte krém kerül aztán felváltva a kuglófformába.

Zebrakuglóf csupaszon és porcukorral is jó - receptért katt a képre!

Toping

Olvasztott csokival bevonva még jobban bebiztosíthatjuk, hogy ne száradjon ki a sütink. Csillogó, fényes marad, ha kis olajat keverünk hozzá. Opcionálisan darált mogyorót, mandulát is szórhatunk a tetejére, de mivel a tésztában ez nem szerepel, inkább csokiforgáccsal díszítsük. Ha megúsznánk a plusz csokizást, akkor menjünk a hagyományos irányba, és szórjuk meg a zebrakuglóf tetejét porcukorral, így kínáljuk, akár most húsvétkor.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...