Záptojásszagú matricákat kezdtek el ragasztani a tojásos dobozokra

Hogyan lehet visszaszorítani az élelmiszer-pazarlást? Egy angol cég illatmintákkal segíti a fogyasztókat, hogy könnyebb legyen eldönteni, mikor romlott az étel. 

Hiánypótló találmánnyal segíti az élelmiszerpazarlás visszaszorítását egy brit cég, amely szagmintákkal ellátott matricákkal kezdte el felcímkézni az élelmiszereket. A Too Good To Gonevű cég The Nose Sense nevű kampánya arra szeretné motiválni az embereket, hogy lássanak egy kicsit a lejárati dátum mögé, és ne szabaduljanak meg azonnal attól az ételtől, amely a csomagoláson feltüntetett dátum szerint már nem a legjobb.
Ahhoz, hogy a kezdeményezést megértsük, érdemes tudni, hogy az angol nyelvű országokban a csomagolásokon nem feltétlenül a lejárati, sokkal inkább egy ajánlott fogyasztási időt adnak meg. Az élelmiszereken található Best before dátum arra utal, hogy az étel a feltüntetett dátum lejárta előtt a legfrissebb, nem pedig azt, hogy az étel ezen dátum következtében már nem ajánlott fogyasztásra (ez amúgy a Magyarországon kapható élelmiszerek nagy részére is igaz).
A Too Good To Go elsőként az Egyesült Királyságban kapható legtöbbször (feleslegesen) szemétbe dobott élelmiszereket matricázza fel, így a tojásokat, a gyümölcsleveket, a sört (!) és a zabféléket.
A matricáknak csak akkor érezni a szagukat, ha az ember megdörzsöli a felületüket, így pedig a fogyasztó máris könnyebben tudja eldönteni, ehető-e még az élelmiszer – azaz hogy az adott ételnek hasonlít-e a matricához az "illata". Ha igen, romlott.
Ezzel az egyszerű megoldással nemcsak élelmiszert, de pénzt is lehet spórolni, ráadásul nem is keveset: az Egyesült Királyságban évente 150 millió fontnyi sör és 210 millió fontnyi zabféle végzi a kukában, 160 ezer tonna gyümölcslé és smoothie, valamint közel 400 ezer tojás megy kárba. A matricákat gyártó cég azt reméli, hogy egyre több élelmiszert előállító és beszállító céghez tudnak majd eljutni, valamint, hogy az emberek így sokkal jobban mérlegelni tudnak majd az élelmiszerpazarlást illetően, és tényleg csak attól az ételtől szabadulnak meg, amely már tényleg nem fogyasztható.
Ez is érdekelhet:

via Metro

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...