Zabpehely: az igazi szuperkaja - 7 ok, amiért muszáj rendszeresen enned

Kenyér, kása, müzli, süti vagy akár fasírt - hihetetlen, hogy a zabpehely mi mindenbe illik. Használd változatosan egészséged érdekében!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos pillérei a szénhidrátok - hiába halljuk ma már úton-útfélen, hogy a szénhidrátot el kell hagyni az étrendünkből, ha egészségesen szeretnénk élni vagy éppen fogyni szeretnénk. Ez a kijelentés így ebben a formában nem igaz, hiszen akkor el kellene hagyni az étrendünkből a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaalapú élelmiszereket is - nem csak a kenyeret, tésztát, krumplit, cukrot amelyekkel sokan tévesen azonosítják egy az egyben a szénhidrátokat.

A jelenlegi ajánlások szerint a szénhidrátok a napi energiabevitelünk 45-55%-át kell, hogy adják, azaz gyakorlatilag a felét. A titok abban rejlik, hogy milyen szénhidrátforrásokból biztosítjuk ezt az arányt.

Egyszerű vs összetett

Szénhidrátok között megkülönböztetünk ún. egyszerű ill. összetett, vagy a köznyelvi terminológia szerint gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat. A képlet viszonylag egyszerű: a szénhidrátbevitelünket elsősorban összetett szénhidrátokból biztosítsuk, illetve az egyszerűek közül is a gyümölcsök, natúr tejtermékek szerepeljenek főleg az étrendünkben.

Összetett szénhidrátforrásaink a zöldségek és a gabonaalapú élelmiszerek, ez utóbbiaknak különösen fontos a szerepük, hiszen amellett, hogy megfelelő a szénhidráttartalmuk, fontos, elsődleges energiaforrásaink. Ezek közé tartozik a zabpehely is, amely számos olyan értékes táplálkozás-élettani tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.

Ezért lesz jó neked

  1. 100 g zabpehely 379 kcal, 13 g értékes növényi fehérjét, 7 g zsírt és 68 g szénhidrátot tartalmaz, gazdag B-vitaminokban és magnéziumban.
  2. Hosszan tartó teltségérzet biztosít, mivel magas élelmirost-tartalmának köszönhetően szénhidráttartalma lassabban szívódik fel. Ez a tulajdonsága biztosítja azt, hogy fogyókúra esetén is érdemes rendszeresen helyet adni neki a menüben.
  3. A zabpehely egyrészt a fent említett magas élelmirost-tartalmának, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.
  4. A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is - ez utóbbira utal relatív magas zsírtartalma, amelynek több mint a fele telítetlen zsírsavakból áll.
  5. A zabpehely gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  6. Ma már gyakorlatilag bárhol beszerezhető akár az egész lapított szem vagy ennek apróbbra tört változatában, illetve lisztőrleményként is.
  7. Rendkívül változatosan felhasználható: készíthetünk belőle zabkását, tehetjük otthon készített müzlikeverékünkbe, turmixunkba, süthetjük kenyereinkbe, palacsintánkba, édes és sós süteményeinkbe, csempészhetjük túrógombócunkba, levesbetéteinkbe, de akár fasírtunkba vagy a rántott hús bundájába is.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...