Zabpehely: az igazi szuperkaja - 7 ok, amiért muszáj rendszeresen enned

Kenyér, kása, müzli, süti vagy akár fasírt - hihetetlen, hogy a zabpehely mi mindenbe illik. Használd változatosan egészséged érdekében!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fontos pillérei a szénhidrátok - hiába halljuk ma már úton-útfélen, hogy a szénhidrátot el kell hagyni az étrendünkből, ha egészségesen szeretnénk élni vagy éppen fogyni szeretnénk. Ez a kijelentés így ebben a formában nem igaz, hiszen akkor el kellene hagyni az étrendünkből a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaalapú élelmiszereket is - nem csak a kenyeret, tésztát, krumplit, cukrot amelyekkel sokan tévesen azonosítják egy az egyben a szénhidrátokat.

A jelenlegi ajánlások szerint a szénhidrátok a napi energiabevitelünk 45-55%-át kell, hogy adják, azaz gyakorlatilag a felét. A titok abban rejlik, hogy milyen szénhidrátforrásokból biztosítjuk ezt az arányt.

Egyszerű vs összetett

Szénhidrátok között megkülönböztetünk ún. egyszerű ill. összetett, vagy a köznyelvi terminológia szerint gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat. A képlet viszonylag egyszerű: a szénhidrátbevitelünket elsősorban összetett szénhidrátokból biztosítsuk, illetve az egyszerűek közül is a gyümölcsök, natúr tejtermékek szerepeljenek főleg az étrendünkben.

Összetett szénhidrátforrásaink a zöldségek és a gabonaalapú élelmiszerek, ez utóbbiaknak különösen fontos a szerepük, hiszen amellett, hogy megfelelő a szénhidráttartalmuk, fontos, elsődleges energiaforrásaink. Ezek közé tartozik a zabpehely is, amely számos olyan értékes táplálkozás-élettani tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Ezért lesz jó neked

  1. 100 g zabpehely 379 kcal, 13 g értékes növényi fehérjét, 7 g zsírt és 68 g szénhidrátot tartalmaz, gazdag B-vitaminokban és magnéziumban.
  2. Hosszan tartó teltségérzet biztosít, mivel magas élelmirost-tartalmának köszönhetően szénhidráttartalma lassabban szívódik fel. Ez a tulajdonsága biztosítja azt, hogy fogyókúra esetén is érdemes rendszeresen helyet adni neki a menüben.
  3. A zabpehely egyrészt a fent említett magas élelmirost-tartalmának, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.
  4. A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is - ez utóbbira utal relatív magas zsírtartalma, amelynek több mint a fele telítetlen zsírsavakból áll.
  5. A zabpehely gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  6. Ma már gyakorlatilag bárhol beszerezhető akár az egész lapított szem vagy ennek apróbbra tört változatában, illetve lisztőrleményként is.
  7. Rendkívül változatosan felhasználható: készíthetünk belőle zabkását, tehetjük otthon készített müzlikeverékünkbe, turmixunkba, süthetjük kenyereinkbe, palacsintánkba, édes és sós süteményeinkbe, csempészhetjük túrógombócunkba, levesbetéteinkbe, de akár fasírtunkba vagy a rántott hús bundájába is.

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...