ZABKÁSA, a szuperkaja - dietetikus szakértőnk tippjei, hogy miért ne csak reggelire edd

Zabkása, az igazi szuperkaja - egészséges, színes, változatos, olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető. Kell ennél több?

Másfél évtizeddel ezelőtt, amikor eljött az ideje a nagyobbik fiam hozzátáplálásának, "csodabogárnak" számítottam azzal, hogy gyümölcsös zabkását adtam neki reggelire. Szerencsére nálunk telitalálatnak bizonyult, szerette babaként és szereti lakli kamaszként is, és a kisebbik fiamnak is egyik kedvenc reggelije. Én is nagyon szeretem, ha lehet, sok-sok gyümölccsel, pirított magokkal.

Manapság már nem számítunk különleges családnak a rendszeres zabkásafogyasztással, hiszen mára már népszerű, sőt trendi ételnek számít.

Ezért lesz jó neked

  1. 100 g zabpehely 379 kcal, 13 g értékes növényi fehérjét, 7 g zsírt és 68 g szénhidrátot tartalmaz, gazdag B-vitaminokban és kalciumban, magnéziumban.
  2. Ha fogyni szeretnénk, akkor azért bánjunk óvatosan a mennyiségekkel, hiszen a sikeres testsúlycsökkenés egyik fontos pillére a megfelelő kalóriabevitel. Bár a zabkása valóban "egészségesnek" tekinthető, a zabpehely magas energiatartalmú alapanyag, a gyümölcsös/mézes/joghurtos zabkása szénhidráttartalma pedig könnyen elszaladhat, ha nem figyelünk rá. A kásánk energia- és szénhidráttartalmát mindig számoljuk bele a napi ajánlott mennyiségbe, és ételünket egészítsük ki értékes fehérjékkel, zsírokkal, és még több élelmi rosttal!
  3. A zabpehely egyrészt a fent említett magas élelmirost-tartalmának, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.
  4. A natúr zabpehely a teljes gabonaszemet tartalmazza – a korpát és a csírát is - ez utóbbira utal relatív magas zsírtartalma, amelynek több mint a fele telítetlen zsírsavakból áll.
  5. A zabpehely gazdag olyan természetes növényi eredetű anyagokban, ún. növényi lignánokban, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  6. Ma már gyakorlatilag bárhol beszerezhető akár az egész lapított szem vagy ennek apróbbra tört változatában, illetve lisztőrleményként is.
  7. Rendkívül változatosan felhasználható: készíthetünk belőle zabkását, tehetjük otthon készített müzlikeverékünkbe, turmixunkba, süthetjük kenyereinkbe, palacsintánkba, édes és sós süteményeinkbe, csempészhetjük túrógombócunkba, levesbetéteinkbe, de akár fasírtunkba vagy a rántott hús bundájába is.

Epres-mákos zabkása

Imádom a zabkását, mert ezerféleképpen elkészíthető amellett, hogy nagyon laktató és egészséges. Szeretem a mákot és az epret is, gondoltam, a három együtt nem lehet rossz páros. Aki ...

Zabkása reggel, délben, este

  • A zabkása elkészítése rendkívül egyszerű. Ma már gyakorlatilag minden üzletben kapható natúr zabpehely teljes szem vagy aprított szemek formájában. Ez előbbi ropogósabb marad a kásában, egy utóbbi jobban szétfő. Én vegyesen szoktam használni.
  • A kását főzhetjük vízben, tejben vagy növényi tejpótló italokban, kókusztejben is. Ha tejjel vagy növényi tejpótlóval készítjük, akkor így is növelhetjük értékes tápanyagtartalmát, de ekkor jobban kell figyelni a készítés során, hogy az étel ne égjen oda.
  • Dúsíthatjuk friss vagy aszalt gyümölcsökkel, gyümölcsmártással, pirított diófélékkel, magokkal, cukormentes granolával, natúr vagy görög joghurttal.

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Sós zabkása

Egyszer napokig beteg voltam, és már nagyon untam a krumplit és a rizst. Tudtam, hogy a zabkása is kíméletes a gyomorhoz, de sósat kívántam. Annyira finom lett, hogy azóta ez az egyik ...

  • Édesíthetjük mézzel, édesítőszerrel, tört banánnal vagy más, édes gyümölccsel.
  • Fűszerezhető fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, szerecsendióval, kókuszreszelékkel, ahogy szeretjük.
  • Ne ragadjunk le a megszokottnál! Az édes ízvilágú zabkásák mellett készíthetünk sós kásákat is, párolt, pirított, sült zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve - változatos köretet jelenthetnek hús- halételeink mellé, de fogyaszthatjuk őket önmagukban is.
  • Bár jellemzően reggeli ételként képzeljük el, a zabkása valójában kitűnő opció ebédre (köretként vagy önálló ételként), uzsonnára vagy vacsorára is. Sőt, ha szénhidrátanyagcsere-zavarral élünk (pl. diabetes, IR), akkor kevésbé ajánlott reggelire fogyasztani - legalábbis a fehérjekiegészítés nélkül.

A zabkása "sikere" azon múlik, hogy hogy készítjük el, milyen kiegészítőket használunk. A fanyalgók elsősorban egy unalmas, nyúlós pépet látnak maguk előtt - de ha az ízlésük szerint turbózzuk fel ezt az egyszerű ételt, akkor gyakorlatilag bárkinek a szíve megenyhül. Érdemes kipróbálni!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...