Dmitrij Bistrov, a műszaki tudományok kandidátusa, a ROSBIOTECH Egyetem Élelmiszeripari, Szállodai Üzleti és Szolgáltatási Tanszékének docense elmondta a RIA Novostinak, hogy kinek veszélyes a zabpehely fogyasztása.
A zabpehely rostban gazdag, azonban egyesek számára a túlzott mennyiség emésztési problémákat és a gyomor-bél traktus működési zavarait okozhatja, az irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, és fokozatosan kell beiktatniuk a zabpelyhet az étrendbe
– mondja Bistrov.
Másik probléma, hogy a zabpehelyben található szénhidrát jelentős mennyisége a vércukorszint éles ugrását idézheti elő, ennek következtében pedig glükózkontroll-problémát okozhatja. Éppen ezért a cukorbetegek mindenképp ellenőrizzék az elfogyasztott zabpehely mennyiségét.
Ezen kívül a zabban található fitinsav egyeseknél megzavarhatja a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását is.
Még több cikk az egészségről: