Nem mindenkinek egészséges a zabpehely fogyasztása: itt a válasz, kinek kéne kerülnie

Azt gondolhatnánk, hogy a rostban gazdag zabpehely mindenki számára szuper választás, pedig vannak olyanok, akiknek nem ajánlott a fogyasztása.

Dmitrij Bistrov, a műszaki tudományok kandidátusa, a ROSBIOTECH Egyetem Élelmiszeripari, Szállodai Üzleti és Szolgáltatási Tanszékének docense elmondta a RIA Novostinak, hogy kinek veszélyes a zabpehely fogyasztása.

Nem mindenkinek egészséges a zabpehely fogyasztása

A zabpehely rostban gazdag, azonban egyesek számára a túlzott mennyiség emésztési problémákat és a gyomor-bél traktus működési zavarait okozhatja, az irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, és fokozatosan kell beiktatniuk a zabpelyhet az étrendbe

– mondja Bistrov.

Másik probléma, hogy a zabpehelyben található szénhidrát jelentős mennyisége a vércukorszint éles ugrását idézheti elő, ennek következtében pedig glükózkontroll-problémát okozhatja. Éppen ezért a cukorbetegek mindenképp ellenőrizzék az elfogyasztott zabpehely mennyiségét.

Kókuszos zabkeksz Audrey-tól

Van, aki az omlós kekszet szereti, van aki a puhát, én inkább ropogós párti vagyok. :) Ez a kedvenc ropogós keksz receptem. Nagyon finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ez ...

Overnight oats, az egyéjszakás zabkása

Sokunk kedvenc reggelije a zabkása, amit azonban nem csak főzve lehet elkészíteni. Az overnight oats, vagyis az egyéjszakás zabkása lényege ugyanis épp az, hogy a zabot már előző este ...

Ezen kívül a zabban található fitinsav egyeseknél megzavarhatja a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását is.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...