YURU Budapest – A sejtelmes izakaja, ahol bajnok a gyoza, és csúszik a szakés koktél

Szuper randihelyszínt találtunk: a YURU Budapest egyszerre szexi bár és a fővárosi fúziós ázsiai izakaják legújabb szereplője. Ráadásul nagyon értenek a húsok és halak nyelvén. Kipróbáltuk.

Tisztázzuk elsőként az izakaja jelenséget. Japánban nevezik így azokat a kiskocsmákat, bárokat (de mindenképp alkoholos italokat, söröket, szakékat, szodzsukat kínáló helyeket), ahol a koccintás mellett emlékezetes falatkákkal laknak jól a vendégek. Ha képzavarral élnénk, akkor a japánok tapasbárjait hívjuk így. Hangulatos, egyedi helyekről van szó, értő gasztronómiával. Budapesten is van néhány izakaja (pl.: Enso, Costes Izakaya, Wafu…), most pedig egy újabb csatlakozott a társasághoz. Ez a YURU, amit egy ismert lépcsősor után találunk.


Fantasztikus fogások / fotó: Kiss Dorka, Raconteur Agency

Kevés az a fővárosi fiatal, aki ne szédült volna be legalább egyszer az Ötkertbe hajnalig táncolni, az pedig mindennek a netovábbja volt, amikor 2015-ben csatlakozott a komplexumhoz az emeleti Secret Room. Elég sok volt a fülledt buli a korlátozott kapacitású, abszolút bennfentes érzést hozó partyszobában, aztán 2022-ben egy bulival lezárták az érát, és helyébe jött a DOJO, még mindig “butikklubként”, menő bárral és bulikkal. Egyszerre mulatója az Y-, és a Z-generációnak, most pedig a jól ismert lépcsőházban még egy sejtelmes helyszínt találunk.

Igen, egy izakaját, ami nem látszik az utcáról, nincsenek nagy reklámtáblái… csak az számol vele, aki tud róla, már járt itt, érdeklődik az ázsiai kulinária iránt.

Ugyanis a YURU leginkább japán alapokra építkezik, és a műfaj követelményeinek megfelelően a “kistányéros” small plate rendszert hozza.

Vagyis a konyhájuk legjava ízléses kis adagokban érkezik, melyekből egyszerre többet érdemes rendelni. Így több ízvilággal, textúrával, hőmérséklettel találkozhatunk.

YURU Budapest / fotó: Emil Chalhoub

Igaz, hogy itthon még mindig gyerekcipőben jár ez a fajta gasztronómia, de hála az egyre több ázsiai, mediterrán és közel-keleti étteremnek, egyre kevésbé vonakodik a magyar az efféle étkezéstől. Pláne egy-két próbakör után, amikor rájön, hogy nem szükségeltetik egy fél szárnyast bevágni ahhoz, hogy kellemesen elteljünk. Leginkább ízzel, nem roppant mennyiségekkel. És nem, ezeket a tányérokat “máshol nem mosogatják el”, ketten 5-6 tányérnyi ázsiai különlegességgel bőven jól lehet lakni.

A tányérok letisztultak, díszítés nélkül, a reflektorfény az ízekre kerül, és arra, hogy autentikus technikák során készüljenek el. A konyhafőnök szerepében Hegedűs Leventét találjuk, aki többéves 101Bistrós munka után igazolt a Duna túlpartjára.

Biztos kézzel bont egzotikusabb halat, jól ismeri a jakitorizás csínját-bínját, és nem ijed meg attól sem, ha az ázsiai/japán vonalat ötletesen kell elhagyni picit.

Katsu Sando / fotó: Kiss Dorka, Raconteur Agency

Mondjuk néhány padronpaprika vagy karfiolrózsa miatt. Csilivel, lime-mal, kis misóval, taréval úgyis egykettőre ázsiai lesz az ízvilág.

Próbavacsoránkról négy fogást emelnénk ki leginkább: a gyoza (töltött tésztabatyu) egyből tarolt, az elmúlt idők legjobbja volt a műfajból. A leheletvékony tésztába rejtett zöldségek vagy húsos töltelékek sokszor nem lesznek kerekek, semlegesek maradnak, de a YURU házi tésztája egyrészt fantasztikus volt, másrészt a vega és a húsos gyoza is karakteresnek bizonyult. A nyársra húzott jakitori marhaoldalas és csirkecombfilé is hibátlan volt, ahogy a marhahátszínnel halmozott mértani pontossággal megalkotott katsu szendvics is lehengerlő. Megfogod az aprónak tűnő, de kraftos falatot, és szószostul, japán tejkenyerestül mondasz hálát érte. Ha a japán halvonal miatt érkeztünk, akkor jó szívvel ajánljuk a hamachi, vagyis japán sárgafarkú hal sashimijét (fattyúmakrélának is hívják).

Gyoza / fotó: Kiss Dorka, Raconteur Agency

Sisolevéllel, szójával, roppanós, remek minőségű sushigyömbérrel lesz teljes a gyönyörűen szelt nyers halhús.

Még nem kóstoltuk a ház kimcsijét, ahogy az izakaja Caesar is várat magára a pankós tintahallal együtt.

Mivel az izakaja alkoholos frissítők nélkül nem lenne az, ami, ezért számíthatunk szakékra, szodzsukra, japán whiskey-kre és persze kevert italokra. Ezekben kortyról kortyra megjelenik Ázsia. Egy kis juzuval, gyömbérrel, matchával, akár szakéalapon, akár például japán ginnel készítve. Bátran kérdezzünk a koktél-étel kombinációk után, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mely zsírosabb falatot oldana jól egy savasabb ital, vagy hogy az adott mártást melyik koktél kerekíti még fűszeresebbé.

Szaké koktél / fotó: Emil Chalhoub

A YURU tehát egy nagy szórakozókomplexum mini klubjába ékelődött még kisebb izakaja/bár, és ezzel olyan ez, mint a matrjoska baba: nyitogatod, és mindig lesz még valami benne. Éppen ezért is lehet annyira jó randihelyszín: elsők egyikéhez, vagy a sokadikra. Közösen válogatva az étlapról, és a végére kicsit becsípve.

Parádés desszert / fotó: Emil Chalhoub

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...