Yudane, a japánok tippje a házi kenyér állagának tökéletesítésére

Csupán két természetes hozzávaló szükséges ahhoz, hogy a házi kenyerünk napokig friss maradjon!

A japánok kultúrájára, eszméjére jellemző az a felfogás, hogy mindenben igyekeznek a tökéletességre törekedni. Építészetben, művészetekben és természetesen a gasztronómiában is megfigyelhető az elkötelezettségük, a szűnni nem akaró fejlődési vágyuk. A töretlen kísérletezések során alakult ki a yudane is, az előtészta, amivel egy magasabb szintre lehet emelni a péksütemények állagát.

A yudane szendvicskenyér teljes receptjét a képen találjátok! (Fotók, videó és recept: Simon Gábor)

De mégis, mi a bánat, az a yudane?

Az emlegetett előtészta mindössze vízből és búza finomlisztből készül 1:1 arányban. A technológia lényege, hogy a finomliszthez forrásban lévő vizet kell önteni, és azonnal ki kell keverni csomómentesre.

A hőkezelés hatására a finomliszt szerkezete megváltozik, zselatinossá válik. Felhasználás előtt hagyni kell pihenni, amíg teljesen kihűl. Légmentesen takarjuk le, hogy véletlenül se száradjon ki!

Yudane, az előtészta, recept a képen! (Fotók, videó és recept: Simon Gábor)

Ennyire egyszerű, ráadásul percek alatt megvagyunk vele. A yudane-t elkészíthetjük előre is természetesen, amennyiben másnap szeretnénk sütni, ez esetben tegyük a hűtőbe felhasználásig.

A yudane szendvicskenyér teljes receptjét a képen találjátok! (Fotók, videó és recept: Simon Gábor)

A dagasztani kívánt tésztához hozzáadva megváltoztatja annak a textúráját, rendkívül elasztikussá válik tőle, ráadásul napokig megőrzi a nedvességtartalmát, frissességét. Tökéletes párosítása pl. a szendvicskenyérnek, amit a puha héjáért és foszlós belsejéért szeretünk oly nagyon. Továbbá hozzáadhatjuk kalácsokhoz is, kovászolt kenyérhez, zsömlékhez is, kísérletezzetek bátran!

Általában a teljes lisztmennyiség 10-20%-a yudane

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. 500 g finomliszthez 100 g yudanét elég hozzáadni. Amire figyelni kell, hogy az előtészta tartalmaz folyadékot, így befolyásolja a recept hidratációját is, ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a dagasztás során.

Így készült, nézzétek meg videón is:

Recept, videó és fotók: Simon Gábor

A Yudane szendvicskenyér teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...