Wossala Rozina menő sous-vide-olt lazacot készített nekünk

Rozina jött, szuper alapanyagokat és egy környezettudatos receptet hozott, hogy végül pikk-pakk az asztalunkra rakhasson egy sous vide technikával készült lazacot babsalátával és selymes karfiolpürével.

Nem más sürgött-forgott a konyhánkban nemrég, mint Wossala Rozina, akiről, bár tudtuk, hogy cseppet sem kezdő a főzést illetően, azt nem sejtettük, hogy ennyire környezettudatos felfogást képvisel, ha evésről van szó.

Hogy miben lehet maga a főzés technikája ártalmatlan a környezetre nézve?

Abban, hogy figyelünk a füstmentességre és az égéstermékek hatásaira, hiszen az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek. Utóbbihoz tartozik a kerti grillezés vagy az olajban sütés, hiszen például már egy rossz technikával történő sütögetés, illetve egy-egy étel odakozmálása során is olyan káros anyagok szabadulhatnak fel, amelyek ránk és a levegő minőségére nézve is igen ártalmasak lehetnek.

Rozina ezért most azt mutatja be nekünk, hogyan lehet úgy főzni és isteni fogásokat varázsolni eszméletlen gyorsan, hogy bármiféle égés, füst(ölés) vagy ebből következő ártalombevitel miatt kellene aggodalmaskodnunk. Itt találjátok a receptjét!

Nézzétek a videót:

  • A sous vide-dal precíz belső vagy maghőmérsékletet érhetünk el (nem csak az étel középpontjában), így mindig tökéletes lehet a (hús)ételünk.
  • A halak elkészítése is sokkal egyszerűbb így, az eredmény mindig pazar, a halhús pedig megtartja eredeti ízeit, zamatait.
  • A vákuumozott és sous vide-olt ételeknek többszörösére nő az eltarthatósága, miközben az eljárás teljesen környezetkímélő és füstmentes.

Ne izguljatok, ha nincs olyan profi sousvide-készüléketek, mint Rozinának, mert egy hőmérő, egy fazéknyi víz meg egy zárható nejlontasak is elég a művelethez!

Egyébként a lazac kísérői is mind-mind égéstermék nélkül készültek, a babsaláta hőkezelést sem kapott, a karfiolpüréhez pedig mindössze némi főzésre és turmixolásra volt szükség!

Fontos tehát, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra!

További technikák, melyeket ajánlunk a sous vide-olás mellett, ha szeretnél a környezetedre (és magadra) is figyelni: konfitálás, párolás, blansírozás.

Tudtad? A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában. Figyelj Te is jobban!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...