Wossala Rozina menő sous-vide-olt lazacot készített nekünk

Rozina jött, szuper alapanyagokat és egy környezettudatos receptet hozott, hogy végül pikk-pakk az asztalunkra rakhasson egy sous vide technikával készült lazacot babsalátával és selymes karfiolpürével.

Nem más sürgött-forgott a konyhánkban nemrég, mint Wossala Rozina, akiről, bár tudtuk, hogy cseppet sem kezdő a főzést illetően, azt nem sejtettük, hogy ennyire környezettudatos felfogást képvisel, ha evésről van szó.

Hogy miben lehet maga a főzés technikája ártalmatlan a környezetre nézve?

Abban, hogy figyelünk a füstmentességre és az égéstermékek hatásaira, hiszen az ártalomcsökkentés nemcsak az energiafelhasználás optimalizálásával, illetve a fenntartható módszerekre való áttéréssel érhető el. Az olyan mindennapi tevékenységeink során is keletkezik ugyanis egészségkárosító füst, mint például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek. Utóbbihoz tartozik a kerti grillezés vagy az olajban sütés, hiszen például már egy rossz technikával történő sütögetés, illetve egy-egy étel odakozmálása során is olyan káros anyagok szabadulhatnak fel, amelyek ránk és a levegő minőségére nézve is igen ártalmasak lehetnek.

Rozina ezért most azt mutatja be nekünk, hogyan lehet úgy főzni és isteni fogásokat varázsolni eszméletlen gyorsan, hogy bármiféle égés, füst(ölés) vagy ebből következő ártalombevitel miatt kellene aggodalmaskodnunk. Itt találjátok a receptjét!

Nézzétek a videót:

  • A sous vide-dal precíz belső vagy maghőmérsékletet érhetünk el (nem csak az étel középpontjában), így mindig tökéletes lehet a (hús)ételünk.
  • A halak elkészítése is sokkal egyszerűbb így, az eredmény mindig pazar, a halhús pedig megtartja eredeti ízeit, zamatait.
  • A vákuumozott és sous vide-olt ételeknek többszörösére nő az eltarthatósága, miközben az eljárás teljesen környezetkímélő és füstmentes.

Ne izguljatok, ha nincs olyan profi sousvide-készüléketek, mint Rozinának, mert egy hőmérő, egy fazéknyi víz meg egy zárható nejlontasak is elég a művelethez!

Egyébként a lazac kísérői is mind-mind égéstermék nélkül készültek, a babsaláta hőkezelést sem kapott, a karfiolpüréhez pedig mindössze némi főzésre és turmixolásra volt szükség!

Fontos tehát, hogy sütés-főzés közben is odafigyeljünk a károsanyag-kibocsátásra!

További technikák, melyeket ajánlunk a sous vide-olás mellett, ha szeretnél a környezetedre (és magadra) is figyelni: konfitálás, párolás, blansírozás.

Tudtad? A jó néhány receptünk mellett megtalálható Füstmentes index megmutatja, hogy az étel elkészítése közben mennyi káros anyaggal terheljük a környezetünket.

Minél nagyobb érték szerepel az ötös skálájú indexen, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátás az adott étel elkészítése során a konyhában. Figyelj Te is jobban!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...