A karácsonyi vásárok elengedhetetlen elemei az ünnepi készülődésnek, a belvárost járva pedig évről évre egyre több adventi vásárba lehet belebotlani. Kézműves termékek, turistacsalogató magyaros fogások, ünnepi fények és véget nem érő karácsonyi hangulatú zenei listák – hiába szeretjük ezeket a helyeket, akarva akaratlanul vágyunk valami új élményre, olyanra, amilyet eddig még nem tapasztaltunk.
Idén végre meghallgatásra találtak ki nem mondott vágyaink, a Fröccsteraszon ugyanis megnyílt a Winter Food Fest, amely bár még csak pár napja várja a hüttehangulat iránt epekedő népet, máris valódi hiánypótló: a nemzetközi gasztronómia legjobb budapesti képviselői egy helyre költöztek, ennél jobbat pedig nem is kívánhatna az, aki a szívet melengető fények és a megunhatatlan karácsonyi slágerek mellett különleges ízekre, vagy éppen egy valódi gasztronómiai utazásra vágyik.
Eddig még nem volt alkalom arra, hogy a magyar karácsonyi gasztronómiai vásárokat ekkora összefogással akarja megújítani egy lelkes csapat. A Mazel Tov, kiszakadva Akácfa utcai törzshelyéről, most először hozza el streetfood-kosárkáiba tökéletesen passzoló marokkói bárányhúsos fűszeres-gyömbéres harira levesét és lencsekrémlevesét, valamint ikonikus, már-már signature-ételének is mondható bárányhúsos Reuben szendvicsét.
Aki egy kicsit még keletebbre kalandozna, és igazán szeretne felmelegedni a didergős mínuszokban, annak kötelező megkóstolnia a szintén most először kitelepülő 101 Bistro híres marhalevesét. A kiadós pohárnyi, aranylóan barna alaplevet a 12 órán át készült marhaoldalas és a nem elhanyagolható mennyiségű lamien tészta, valamint az utánozhatatlan ízvilágú és állagú onsen tojás teszi feledhetetlenné. (Kérj bele egy kis chilit is, és egészen biztosan nem fogsz fázni!)
A Winter Food Festről nem hiányozhat a Tereza kitelepülős kistestvére, a La Cabina sem, a mexikói konyha magyar nagykövetei most egy elképesztően finoman fűszerezett forró paradicsomlevessel, tüzes chili con carnéval és tépett malacos quesadilla-val tesznek boldoggá minden arra járó foodie-t, a Smoke Riders csapata pedig a legvadabb amerikai különlegességekkel, füstölt, tépett malac- vagy marhahúsos szendvicseikkel és fortyogó sajtszósszal leöntött chilis sült krumplijukkal várnak egy egész hónapon át.
Persze nincs karácsonyi vásár kürtőskalács nélkül, a Chimney Cake standján érdemes a mennyei pisztáciakrémes, tejszínhabbal töltött desszerttel zárni a gasztrofelfedezést, a srácok ugyanis évek óta egy már jól bevált családi recepttel mutatják meg mindenkinek, hogy nem véletlenül nálunk kapható a világ legfinomabb, farúdra tekert kelt tésztája.
Ha az egymást érő pörköltes-kolbászos, kőkeményre fagyott gumicukros vásári bódék helyett igazi ízekre vágysz, a Winter Food Fest lesz a te helyed, ahová nemcsak egyedül vagy párban, de nagyobb baráti társasággal vagy a családdal is érdemes ellátogatni. A hideg sem állhat az utatokba, a standok mögött gyorsan felmelegedhettek a Fröccsterasz fedett sátras részén is, ahol egy jó forralt bor vagy tea mellett élőzenés programok és persze igazi karácsonyi hangulat vár rátok.