Ezért jobb, ha nem húzod le a wc-t, amíg rajta ülsz

Természetes, sokaknál ösztönös mozdulat lehet, de jobb, ha elfelejtjük, mert kicsit sem higiénikus, szóval inkább ne húzzuk le a vécét, amíg rajta ülünk.

Mi is írtunk már róla, miért érdemes lehajtott tetővel lehúzni a wc-t, hasonló okoknál fogva azonban arra is érdemes figyelnünk, hogy sose húzzuk le, ha még rajta ülünk. Míg előbbi a fürdőben szanaszét fröccsenő kórokozók miatt, utóbbi elsősorban a saját egészségünk érdekében megfontolandó tanács.

Ezért jobb, ha nem húzod le a wc-t, amíg rajta ülsz

„Amikor a vécét anélkül húzzuk le, hogy előtte lehajtanánk a fedelét, a baktériumokat tartalmazó apró cseppek a levegőbe kerülhetnek, és két méter magasra is szállhatnak” – figyelmeztet egy orvostanhallgató az Instagramon.

Az a fránya E.coli

Jó tudni, hogy olyan veszélyes kórokozók kerülhetnek az öblítés után a levegőbe, illetve, ha még a WC-n ülünk, ránk és a bőrünkre, mint a Staphylococcus és az E.coli, ezek pedig, a levegőben megmaradva vagy ránk tapadva fertőzésveszélynek tesznek ki minket.

Az E.coli okozhatja többek közt a hólyaghurutot, de súlyos gyomorfájdalmat, véres hasmenést és akár veseelégtelenséget is köszönhetünk neki. A Staphylococcus pedig leginkább bőrproblémákban, például kiütésekben nyilvánul meg, a véráramba jutva azonban tüdőgyulladáshoz vagy vér- és ízületi fertőzésekhez is vezethet.

Egy teendőd van tehát: mielőtt lehúzod a wc-t, állj fel, és hajtsd le a tetőt.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...