Ezért csukd le mindig az ülőkét, mielőtt lehúzod wc-t

Egyértelműen jobb, ha mindig lehajtod az ülőkét, mielőtt lehúzod a wc-t. Hogy miért?

Szinte hihetetlen, de a kutatókat már évtizedek óta foglalkoztatja a kérdés: veszélyes-e az egészségre, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét? Már 1950-ben rájöttek ugyanis, hogy a vécé környezetében található tárgyakon szétszóródnak a székletben található mikroorganizmusok a vécélehúzás pillanatában. 

Ezért csukd le mindig az ülőkét, mielőtt lehúzod wc-t

Ettől függetlenül ma is végeznek kutatásokat, mekkora egészségügyi kockázatot jelent a vízpermet vécélehúzáskor.

A legfrissebb kutatások szerint akár 1,5 méterre is kicsapódhat a vízpermet, mely tele van baktériumokkal, amik képesek 6 órán át életben maradni a levegőben. Ha azonban lecsukod a tetőt, akkor közel tizenkétszer kevesebb baktériumot juttatsz a levegőbe.

Persze a tudósok még mindig nem tudják megmondani, mekkora az egészségügyi kockázata annak, ha nyitott tetővel húzzuk le a vécét, de ez az aprócska mozdulat semmiség, ha megóvhatjuk magunkat a baciktól.

Forrásunk volt.


Ezek az életmódos cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...