Íme Wales nagy büszkesége, a vajas-zsíros keksz...sütő nélkül!

Ha kedvelitek a házilag készült puha, omlós kekszeket, de nincs kedvetek bekapcsolni a sütőt, ez lesz a ti receptetek: a Welsh cakes ugyanis serpenyőben készül, méghozzá villámgyorsan!

Az Egyesült Királyság minden tájára igaz, hogy hatalmas rajongás övezi a különféle porhanyós, vajas kekszeket. Ez alól természetesen Wales népe sem kivétel, a tagország nevét lazán magán viselő édesség jellegre olyan, mint a shortbread és a scone közös unokatestvére. Akárcsak a shortbread esetében, a tészta itt is zsiradékban gazdag és porhanyós, a tartása, formája és félbevághatósága ugyanakkor inkább a scone-ra emlékeztet.

A Welsh cakes pontos receptjéért katt a képre

Wales cakes a legtöbb szupermarketben kapható Nagy Britannia-szerte, Walesben járva pedig szinte minden pékségben és kávézóban kapható. Cardiffban, a walesi fővárosban még tematikus boltocskákra is bukkanhatunk, ilyen a Cardiff Bakestones és a Fabulous Walescakes is, mindkét helyen többféle ízben és variációban kóstolhatjuk meg a nevezetességet.

Welsh cake Walesben

Ha azonban épp nem tervezünk ilyen távoli kiruccanást, jó hír, hogy házilag is elkészíthetjük, hiszen már-már pofonegyszerű receptről van szó. A tésztához mindössze lisztre, cukorra, tojásra, sütőporra és kevés tejre van szükségünk - na meg a porhanyósságot garantáló, jó minőségű vajra és zsírra.

TIPP: Mindenképpen érdemes a kétféle zsiradékot vegyesen használni, hiszen így az állaga kezelhető lesz a hideg vajnak köszönhetően, még a zsír csodás ízt ad minden falatnak.

Ami az ízesítést illeti, a klasszikus alapverzió a mazsolás, de egyéb aszalt bogyós gyümölcsökkel is szokás készíteni. Szintén elterjedt cukrozott gyömbérkockákat tenni a tésztába, de csokoládédarabkákkal ízesíteni sem ördögtől való dolog. Érdemes tehát a saját ízlésünk szerint tenni a tésztába aszalványt vagy csokit, ügyelve rá, hogy a töltelékek súlya ne haladja meg a zsiradék tömegének felét.

Welsh cakes mazsolával és gyömbérrel - a pontos recept a képre kattintva elérhető

A tészta alapanyagaival nincs más dolgunk, mint összegyúrni és kinyújtani, majd pogácsaszaggatóval formára szaggatni. A recept egyetlen, esetleges gyakorlatot igénylő része a sütés: a Wesh cakes ugyanis hagyományosan nyílt láng felett, egy nagy vaslapon sült kétoldalt aranybarnára. Na persze se megijedni, se tüzet gyújtani nem kell, a kekszeket serpenyőben, kevés felforrósított zsíron is ki tudjuk sütni, csak legyünk türelmesek!

A serpenyőt ne zsúfoljuk túl, inkább süssük 2-3 adagban a kekszeket, a lángot vagy főzőlapot pedig tartsuk közepes alatti erősségen, hogy ne égjen meg a sütemény oldala azelőtt, hogy teljesen átsülhetne a tészta.

A kész kekszeket fogyaszthatjuk azonnal is, de ha hagyjuk kihűlni, akkor dobozba téve napokig eláll, és szaftos marad.

Próbáljátok ki ti is, receptért katt a képre!

Mivel tényleg könnyen elkészíthető, megúszós édességről van szó, érdemes gyakran készíteni és minél többféle ízesítésben kipróbálni. Ha pedig kipróbálnátok másmilyen brit süteményeket is, akkor a már említett scone és skót shortbread mellett bőven van még miből választani, hiszen szinte minden városnak-megyének van saját specialitása. Cornwallban heavy cake-et falatoznak, Cotswolds környékén a lardy cake és a dripper hódít, míg Yorkshire-ben a fat rascal, Northumberlandben pedig a singing hinny a sláger. De ez már egy másik cikk témája...

A Welsh cakes teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...