Kedvenc vörös színű tortánk tekercsként ejti rabul a szíveket

A piskótatekercs egy kiváló műfaj: keretei között újjászülethetnek a klasszikus torták, csak sokkal egyszerűbben. Most (enyhén Valentin irányába kacsintgatva) az impozáns vörös bársonyt tekertük fel, a végeredménybe pedig a kevésbé romantikus alkatok is garantáltan beleszeretnek majd.

Az amerikai sütemények gyakran nehezen értelmezhetőek az európai agy (és gyomor) számára, azonban minden kétséget kizáróan, a vörösbársony-torta megérdemel egy bebetonozott helyet a klasszikusok között. A lenyűgöző szín mellett az omlós piskóta és gazdag krém is csak bizonyítják ezt: az édesség töretlen népszerűségnek örvend tengeren innen és túl. Nem is csoda hát, hogy a vörösbársony-tortával megannyi formában találkozhatunk manapság: muffin, cupcake, palacsinta... Ha ez pedig még nem lenne elég, íme, itt van a feltekert, csavaros, hipnotikus változat, amivel a szerelembe esés gyors és édes lesz.

A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

A tökéletes végeredmény érdekében...

  • figyeljünk oda a habosításra: a tojások és a cukor felverése egy biztos és könnyed alapot ad majd a piskótánknak
  • szitáljuk át a száraz hozzávalókat, nehogy csomók keletkezzenek a masszában
  • ne süssük túl a tésztát, különben kiszárad (ha kisebb vagy nagyobb a tepsink a receptben ajánlott méretnél, kifejezetten figyeljünk erre)
  • még melegen csavarjuk fel a tekercset, különben törni/morzsálódni fog – persze ilyenkor is legyünk vele óvatosak, melegen is törékeny
  • a krémet már a kihűlt piskótára kenjük fel, nehogy megolvadjon a visszamaradt hőtől
  • pihentessük a kész tekercset szeletelés előtt, így nem fog szétesni
A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

Készítsünk vörösbársony-tekercset!

Hozzávalók a piskótához: 240 g finomliszt, 30 g cukrozatlan kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 8 db tojás, 200 g cukor, 100 g nádcukor, 60 ml napraforgó olaj, 60 ml író, 2 teáskanál ecet, 2 kávéskanál ételfesték (piros (attől függ milyen a festék, a nyers tészta színe legyen mélyvörös)), 200 g porcukor (a piskóta panírozásához), 2 teáskanál vaníliaaroma

Hozzávalók a krémhez: 250 g mascarpone, 100 g vaj, 80 g porcukor, 100 g fehér csokoládé, 50 ml habtejszín

Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Egy sztenderd gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kicsit olajozzunk alá, hogy a papír odatapadjon. Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót, majd tegyük félre.

Egy keverőüstben a tojásokat a kristálycukorral és a barna cukorral (adagolva) verjük nem túl kemény habbá. Majd csurgassuk hozzá az olajat, az írót, az ecetet, az ételfestéket és a vaníliát. Közepes sebességgel keverjük.

A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

Állítsuk le a mixert, öntsük bele az átszitált száraz hozzávalókat, majd verjük alacsony fokozaton, amíg a tészta teljesen összeáll. Intenzív rubinvörös színű legyen, sütéskor úgyis fakulni fog. Ha por állagú festéket használunk, azt a száraz hozzávalókkal adjuk a tésztához, a cseppfolyós állagút pedig a nedvesekkel.

A tésztát egyenletesen osszuk el az előkészített tepsiben. Rázzuk meg késsé hogy a tészta szépen elterüljön és elérje a tepsi sarkait. Süssük 18-20 percig, amíg a piskóta rugalmassá válik (ha ujjal megnyomjuk, a tészta visszaugrik).

Közben terítsünk ki egy tiszta, vékony anyagú konyharuhát a pultra. Szitáljuk rá vékonyan a porcukrot. Miután a piskóta kijött a sütőből, még langyosan fordítsuk rá a porcukros konyharuhára. Húzzuk le a sütőpapírt, majd a keskenyebbik végétől kezdjük el feltekerni, lassan és óvatosan a tésztát, a konyharuha segítségével. Így feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni, majd ez idő alatt készítsük el a krémet.

A krémhez a tejszínt és a fehér csokit olvasszuk meg (mikróban a legegyszerűbb) és hagyjuk hűlni. Eközben egy tálban a vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát, és verjük nagy sebességgel, jó krémesre. A krémsajtot is keverjük habosra egy másik tálban.

A vörösbársony-tekercs receptjéért kattints a képre!

Végül a két krémet keverjük össze és csurgassuk hozzá a fehércsokit. Gumifejű spatulával és óvatos mozdulatokkal fogassuk át az egészet. Ügyeljünk rá, hogy ki ne ikrásodjon. Az ízén nem ront, csak az esztétikai értékén.

Óvatosan és lassan tekerjük ki a piskótát (el ne törjön). Egyenletesen kenjük meg a krémmel, mindkét oldalán körülbelül 1 cm szegélyt hagyva. A hozzánk közelebb eső végébe (ahonnan a tekerést indítjuk) helyezzük a málnaszemeket egy sorba, egymás mellé. Óvatosan és lassan tekerjük vissza a piskótát, ezúttal a konyharuha nélkül. Próbáljuk szorosan tekerni, bár a krém kifolyhat a két oldalán, ami nem baj, nem történik tragédia.

Ezt követően csomagoljuk a roládot műanyag fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy egy fél napra.

Tálalás előtt a maradék krémmel és friss málnaszemekkel ízlés szerit díszítsük a rolád tetejét.

A vörösbársony-tekercs receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...