Elkészítettük a Redditen terjedő bizarr krumplivulkánt...de minek?

A Redditen találtunk rá néhány hete a tengerentúl legújabb őrületére, a krumplivulkánra. Mi ez az étel, és érdemes-e elkészíteni?

Az Instagramon, Pinteresten, Redditen, TikTokon hétről hétre új trendek születnek és terjednek — a gyors “koleszos” megoldásoktól a mesteri süteményekig. Vannak közöttük jól használható, a mindennapokba szuperül beépíthető megoldások, de túlhájpolt csacsiságok is. A reddit Potato Volcano névre hallgató étele valahol a kettő között helyezkedik el, hiszen egészen finom köret, de leginkább a rosszul evő kicsiknek okozhatunk örömet vele. Vagy magunknak, ha szeretjük a kalóriadús, „nagyon amerikai” recepteket. Lássuk, hogy készül a Potato Volcano krumpliköret!

Egy gyerekbarátnak mondott változat a Redditről...

Az egész története érdekes, hiszen mint minden más újnak gondolt trend, ez is egy régi receptből táplálkozik, tehát nincs új a nap alatt. A Redditen úgy kezdte hódító útját a krumplis-sajtos köret, hogy az r/Old Recipes aloldalra töltötték fel a Julia Child által is méltatott nagyon alap amerikai szakácskönyv, a Joy of Cooking (első kiadás: 1936, azóta pedig csaknem 20 millió példányt adtak el belőle) 1942-es kiadásának egyik receptjét. Nos, ez volt a Potato Volcano. Egy szerényen megbúvó, illusztrációmentes krumpli, amit az internet népe próbál most újraalkotni.

A krumplipüréből formálj egy „vulkánt”, szépen tapasztva, hogy ne olvadjon ki idő előtt a sajtos „láva”

Igazi kényelmi étel, elkészítése a krumplifőzéssel együtt is csak 30-35 perc, gyakorlatilag öt hozzávalós, plusz fűszerek, ha kicsit letérünk az eredeti mesgyéről, ami kizárólag egy kis fűszerpaprikát ír. A netes képek között találni étvágygerjesztőt, igazán fenyegetőt és eldrámázott népművészeti alkotást is. Mi egy saját variációnak mentünk neki, kevesebb puccal, rántott „dínóhusi” és brokkolifák nélkül.

A mienk a sütés előtt

Az utóbbiak egyébként egészen viccesek, és rosszul evő, a finomságoktól vonakodó kicsiknek biztosan csalogató ebédek lehetnek. De akár ottalvós bulik sztármamijai lehetünk 4-8 éves gyerkőcök körében is, ha krumplivulkánt készítünk vacsorára brokkolifákkal, dínókkal, terepasztal-szerűen.

Az eredeti receptet követtük, többé-kevésbé, némileg megváltoztatott arányokkal, hogy 6 helyett 3 emberre készüljünk.

Hozzávalók:

  • 4-5 közepes méretű burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt vegyesen (pl: cheddar és gouda)
  • egy marék zsemlemorzsa/pankómorzsa
  • só, bors
  • igény szerint fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, füstölt paprika

Elkészítés:

  • tedd fel főni a krumplikat, addig pedig reszeld le a sajtokat
  • törd át a főtt krumplit egy kis vajjal (vagy barnavajjal!), esetleg tegyél hozzá vajon megpirongatott fokhagymát, zöldfűszereket
  • egy tálban keverd össze a sajtokat, a két tojást, a füstölt/fűszerpaprikát, sót, kevés borsot
  • a krumplipüréből formálj egy „vulkánt”, szépen tapasztva, hogy ne legyen rés az oldalakon, ne olvadjon ki idő előtt a sajtos „láva”
  • a „kráterbe” öntsd be a sajtos-tojásos mixet, majd fedd be a vulkán tetejét, vagy hagyd nyitva, forrongó vulkánnak (mi inkább befedtük)
  • ha ez kész, olvasztott vajjal kend át a hegy testét, és szórj rá zsemlemorzsát/pankót, ami a sütés után finom ropogós réteget ad majd
  • előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt készül el a kreáció!
...és sütés közben!

A készítés közben előbb ugrott be a Jurassic Park helyett drága Benke Laci bácsi és az ikonkus sült fagylalt, amit ő Lomnici-csúcsnak aposztrofált, amíg formáztuk a vulkánkánkat.

A mi vulkánunk inkább lett lapos, és nem annyira Vezúvos, ellenben ebben a formában egy abszolút vállalható köretet kaptunk.

A sajt szépen olvadva keveredik össze a krumplival, sültek mellé például teljesen oké garnírung, ha nem a fentebb elemzett pizsiparty szereplőjének készítjük, hanem a visszafogottabb variációt dobjuk össze. Ha unjuk a sima krumplipürét, ha valami amerikai őrületre vágyunk, akkor tálaljuk a Potato Volcano-t! Krumpli- és sajtrajongóknál nem foghatunk mellé vele.

A reddit egy igen masszív, húsos változata

Igazi pro-k, ha köretként kínálják, kis pecsenyeszafttal még rámehetnek a lávázós érzésre, és nyakon önthetik vele a dundi krumplidombocskát.

Szerző: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek