Elkészítettük a Redditen terjedő bizarr krumplivulkánt...de minek?

A Redditen találtunk rá néhány hete a tengerentúl legújabb őrületére, a krumplivulkánra. Mi ez az étel, és érdemes-e elkészíteni?

Az Instagramon, Pinteresten, Redditen, TikTokon hétről hétre új trendek születnek és terjednek — a gyors “koleszos” megoldásoktól a mesteri süteményekig. Vannak közöttük jól használható, a mindennapokba szuperül beépíthető megoldások, de túlhájpolt csacsiságok is. A reddit Potato Volcano névre hallgató étele valahol a kettő között helyezkedik el, hiszen egészen finom köret, de leginkább a rosszul evő kicsiknek okozhatunk örömet vele. Vagy magunknak, ha szeretjük a kalóriadús, „nagyon amerikai” recepteket. Lássuk, hogy készül a Potato Volcano krumpliköret!

Egy gyerekbarátnak mondott változat a Redditről...

Az egész története érdekes, hiszen mint minden más újnak gondolt trend, ez is egy régi receptből táplálkozik, tehát nincs új a nap alatt. A Redditen úgy kezdte hódító útját a krumplis-sajtos köret, hogy az r/Old Recipes aloldalra töltötték fel a Julia Child által is méltatott nagyon alap amerikai szakácskönyv, a Joy of Cooking (első kiadás: 1936, azóta pedig csaknem 20 millió példányt adtak el belőle) 1942-es kiadásának egyik receptjét. Nos, ez volt a Potato Volcano. Egy szerényen megbúvó, illusztrációmentes krumpli, amit az internet népe próbál most újraalkotni.

A krumplipüréből formálj egy „vulkánt”, szépen tapasztva, hogy ne olvadjon ki idő előtt a sajtos „láva”

Igazi kényelmi étel, elkészítése a krumplifőzéssel együtt is csak 30-35 perc, gyakorlatilag öt hozzávalós, plusz fűszerek, ha kicsit letérünk az eredeti mesgyéről, ami kizárólag egy kis fűszerpaprikát ír. A netes képek között találni étvágygerjesztőt, igazán fenyegetőt és eldrámázott népművészeti alkotást is. Mi egy saját variációnak mentünk neki, kevesebb puccal, rántott „dínóhusi” és brokkolifák nélkül.

A mienk a sütés előtt

Az utóbbiak egyébként egészen viccesek, és rosszul evő, a finomságoktól vonakodó kicsiknek biztosan csalogató ebédek lehetnek. De akár ottalvós bulik sztármamijai lehetünk 4-8 éves gyerkőcök körében is, ha krumplivulkánt készítünk vacsorára brokkolifákkal, dínókkal, terepasztal-szerűen.

Az eredeti receptet követtük, többé-kevésbé, némileg megváltoztatott arányokkal, hogy 6 helyett 3 emberre készüljünk.

Hozzávalók:

  • 4-5 közepes méretű burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt vegyesen (pl: cheddar és gouda)
  • egy marék zsemlemorzsa/pankómorzsa
  • só, bors
  • igény szerint fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, füstölt paprika

Elkészítés:

  • tedd fel főni a krumplikat, addig pedig reszeld le a sajtokat
  • törd át a főtt krumplit egy kis vajjal (vagy barnavajjal!), esetleg tegyél hozzá vajon megpirongatott fokhagymát, zöldfűszereket
  • egy tálban keverd össze a sajtokat, a két tojást, a füstölt/fűszerpaprikát, sót, kevés borsot
  • a krumplipüréből formálj egy „vulkánt”, szépen tapasztva, hogy ne legyen rés az oldalakon, ne olvadjon ki idő előtt a sajtos „láva”
  • a „kráterbe” öntsd be a sajtos-tojásos mixet, majd fedd be a vulkán tetejét, vagy hagyd nyitva, forrongó vulkánnak (mi inkább befedtük)
  • ha ez kész, olvasztott vajjal kend át a hegy testét, és szórj rá zsemlemorzsát/pankót, ami a sütés után finom ropogós réteget ad majd
  • előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt készül el a kreáció!
...és sütés közben!

A készítés közben előbb ugrott be a Jurassic Park helyett drága Benke Laci bácsi és az ikonkus sült fagylalt, amit ő Lomnici-csúcsnak aposztrofált, amíg formáztuk a vulkánkánkat.

A mi vulkánunk inkább lett lapos, és nem annyira Vezúvos, ellenben ebben a formában egy abszolút vállalható köretet kaptunk.

A sajt szépen olvadva keveredik össze a krumplival, sültek mellé például teljesen oké garnírung, ha nem a fentebb elemzett pizsiparty szereplőjének készítjük, hanem a visszafogottabb variációt dobjuk össze. Ha unjuk a sima krumplipürét, ha valami amerikai őrületre vágyunk, akkor tálaljuk a Potato Volcano-t! Krumpli- és sajtrajongóknál nem foghatunk mellé vele.

A reddit egy igen masszív, húsos változata

Igazi pro-k, ha köretként kínálják, kis pecsenyeszafttal még rámehetnek a lávázós érzésre, és nyakon önthetik vele a dundi krumplidombocskát.

Szerző: Pákozdi Nóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmak:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...