Vodka az extrémeknek

Néhány úttörő elkezdte feszegetni a vodka határait, és a jellegzetesen semleges ízt meglepően ízletesre cserélte. Következzenek az eredmények!

Azt hiszem, senkinek nem újdonság: az eredeti vodka tipikusan színtelen, szagtalan és semleges ízhatású szeszes ital, néhány gyártó azonban újragondolta a dolgokat, és megpróbált többet kihozni belőle - és most ne a különböző gyümölcsaromás változatokra gondoljunk.

Tad Dorda, a lengyel Chopin gyár vezérigazgatója elmondta: „míg a whisky esetében megőrizzük az ízkaraktert, a vodkánál azon van a hangsúly, hogy elhagyjuk." Hogy megmutassa, milyen erőteljes is lehet a vodka íze, Dorda megalkotta Single nevezetű sorozatát, melynek mind a négy darabja lélegzetelállító, csak egy összetevőből készül (burgonyából, búzából vagy árpából), és csak egyszer szűrik - a fiatal burgonyából készülő Single vodkák konkrétan étcsokoládéra emlékeztetnek, a búzából kinyert változat pedig inkább egyszerűbb, "földes" aromát hordoz. A standard Chopin vodkát ezzel szemben négyszer szűrik át, és a Single-ökhöz képest ízhatásra eltörpül.

1. Napa Vodka Vintage Reserve; 2. Hophead Hop Vodka; 3. AO Vodka; 4. Chopin Single Young Potato Vodka; 5. Karlsson's Gold Vodka F. Martin Ramin/The Wall Street Journal, Styling by Anne Cardenas

  1. A svéd Karlsson két limitált példányszámú vodkafélét alkotott: a Batch elnevezésű sorozat mindegyikét az adott burgonyabetakarítási szezont jellemző egyedi címkével láttak el. Ezek egyszer szűrt, kifejezetten édes vodkák. A gyűjtőknek érdemes beszerezni egy üveggel, csak hogy tudják, milyen szélsőségekre is képes egy üveg vodka.

  2. Az AO Vodka újdonságnak számít Amerikában: ez tulajdonképpen egy japán rizs alapú vodka szintén kissé édeskés ízhatással, míg a Napa Vodka Sauvignon Blanc szőlőből készül, inkább gyümölcsös illatú, és a szintén gyümölcsös brandyhez, az 'eau de vie'-hez hasonlít.

  3. A New York-i Hudson-völgyben készülő COMB egy méz alapú vodka buja almás beütéssel. A Vermont White pedig egy gazdag, édes vodkaféle, melyet tejcukorból desztillálnak, és főleg a White Russian koktélokhoz ajánlják.

  4. A Hophead Hop Vodka 45%-os, és hívhatjuk a sörimádók vodkájának - szuperillatos és ízes, némi grapefruitos-füves-virágos beütéssel. Igen közel áll a ginhez.

  5. A Karlsson Arany Vodkája 40%-os alkoholtartalmú. Svéd burgonyából készül, egyszer desztillált, szigorúan szűretlen, ízében kissé földes, sőt, a szarvasgomba és a bors aromája is visszaköszön benne. Ebből készíteni a Bloody Maryt-t tökéletes választás.

A Karlsson szeszesital gyártó cég feje, Christian Gylche elmondása szerint jelenleg a vodkakészítés központjában a hordós érlelés áll (csak úgy, mint a whiskyknél.) Ennek megfelelően az Absolut piacra is dobta tölgyfa érlelésű, 'Absolut Amber' fantázianévre hallgató vodkáját, amelyet a duty-free shopokban már be is szerezhetünk, de a Karlsson is tervez hasonlót. Mivel a fahordó egyedi ízt, színt és aromát kölcsönöz a szeszes italoknak, felmerül a kérdés, hogy ezek az újkeletű vodkák a szó szoros értelmében nevezhetők-e még vodkának? Egy biztos: a gyártók szívesen feszegetik a határokat.

(via: online.wsj)

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...