A vízválság elkezdődött, és nem túl jók a kilátások

A Budapesti Víz Világtalálkozón az is kiderült, milyen befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy megvalósulhasson a fenntartható vízgazdálkodás.

A vízválság elkezdődött; egy új világrend épül, melyben nagy jelentőségű a természeti erőforrások, köztük a víz nem fenntartható felhasználása - mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője, annak alkalmával, hogy véget ért Budapesti Víz Világtalálkozó.

A vízválság jelenthet túl sok vagy túl kevés vizet, árvizet vagy aszályt és vízszennyezettséget is. A vízválság oka a népességnövekedés, és az ezzel járó gazdasági expanzió, továbbá a klímaváltozás. Ezek miatt a vízfelhasználás szélsőségessé válik, ám "a természet visszarúg" - figyelmeztetett a szakember.

A válság megoldását egyrészt a tudomány és technika, másrészt az optimális vezetési rendszer, vízkezelés, harmadrészt a vízügyi infrastrukturális befektetések jelenthetik - tette hozzá. Megfelelő technológiával, irányítással, befektetéssel ugyanaz a mezőgazdasági termény akár 50 százalékkal kevesebb víz felhasználásával is előállítható.

A vízfelhasználás 80 százalékáért pedig a mezőgazdaság a felelős. Évente 600 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség világszerte, hogy 2030-ig létrejöjjön a fenntartható vízgazdálkodás - mondta Kőrösi Csaba.

A Budapesti Víz Világtalálkozóra 118 országból több mint 2300-an vettek részt, több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők tanácskoztak vízügyi problémákról, és a globális vízválság megelőzéséről.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...