Megvan, melyik a világ legegészségesebb zöldsége

A világ legegészségesebb zöldségét több mint negyven közül választották ki a szakértők.

Egyesek a természet antibiotikumának is szokták nevezni azt a gyógynövényt, amelyet most egy friss kutatás a világ legegészségesebb zöldségének kiáltott ki. A szóban forgó növény nem más, mint a vízitorma (nasturtium officinale), amely egy gyors ütemben növekedő évelő mocsári növény.

Megvan, melyik a világ legegészségesebb zöldsége

47 zöldség közül választották ki a legegészségesebbet

Az első helyért versenyzett a spenót, a brokkoli, a petrezselyem, a sütőtök és a római saláta.

A kutatók összesen 47 gyümölcsöt és zöldséget vizsgáltak tápanyagtartalmuk szerint, vagyis fehérje-, rost-, kalcium-, vas-, kálium-, tiamin- és riboflavintartalmuk alapján elemezték őket. Ezenfelül a niacin, a folsav, a cink és az A-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin mennyiségét is vizsgálták a zöldségekben.

Mángoldos-sajtkrémes tart

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy (leginkább) ideje tésztát begyúrni, az előre gyártott tészták igenis nagyon praktikusak. Ennek a receptnek is egy instant leveles tészta ...

Szuperkrémes spenótfőzelék

A spenótfőzelék sokunk kedvence, de legalább ennyien rettegik a rossz menzás élmények miatt. Elsősorban nekik ajánlom ezt a receptet: ha így készítitek el a spenótot, örökre ...

Legegyszerűbb brokkolikrémleves

Ez a brokkolileves egyszerű, finom és gyorsan elkészíthető. Tökéletes egy borús, esős napra, de kellemes nyári ebédnek is pazar. Krémes és sűrű, ugyanakkor könnyű és tápláló. ...

A vízitorma szerepelt a legjobban a teszteken

A szakértők végül 100-ból 100 pontot adtak a gyógynövényként is alkalmazott vízitormának.

Nem véletlen, hiszen a vízitorma segíti az emésztést, valamint természetes antibiotikumként hat, továbbá hozzájárul az epe és a máj megfelelő működéséhez. De ami talán a legfontosabb, hogy mustárolaj-tartalma miatt a daganatos elváltozások megelőzésére is alkalmas lehet.

A dobogós zöldségek is nagyon egészségesek

A dobogó második helyét 91,99 ponttal a kínai kel foglalta el, míg a dobogó harmadik fokát 89, 27 ponttal a céklalevél. Negyedik helyen végzett 87 ponttal a mángold, az ötödik helyen pedig 86,43 ponttal a spenót. A cikóriai is szép helyen végzett, hiszen 73,36 pontjával a hatodik lett.

A szakértők szerint a magas pontszámot elért zöldségek mindegyike összefüggésbe hozható a krónikus betegségek kockázatának (szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek és rákos megbetegedések) csökkenésével.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...