Vége a „szódakultúrának" – Ilyen vizet isznak a magyarok

A nyári időszakban jóval több ásványvizet fogyasztunk, mint az év bármely más időszakában. A fogyasztói szokások változásáról számolt be a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség. Ami biztos: a magyar „szódakultúra" véget ért.

Az ásványvízfogyasztási szokások és preferenciák jelentősen eltérhetnek vidék és főváros között, és természetes, hogy a helyi vizek előnyt élveznek bizonyos régiókban, hiszen ezeket nem terheli szállításbeli extra költség. 

Már nem a szénsavas víz a legkelendőbb ásványvíz

A vidéki és fővárosi vásárlási szokások jelentősen eltérnek: míg Pesten a 15 ezer forint feletti kosárérték 18,6 százalék, addig vidéken ez mindössze 5,9 százalék. A budapesti nagy kosarak értéke 29 748 forint, ez vidéken 13 351 forint.

A korábbi „szódakultúra" helyét átvette az egészségtudatosság, így a mentes ásványvizek aránya már 60 százalék a szénsavasok rovására.

Emellett, különösen a nyári időszakban, egyre kelendőbbek az ízesített ásványvizek is.

Zöld juice, azaz a Green Glowing Drink

Tiktokon nagyon elterjedt ital ez a zöld zöldség-gyümölcslé, ami jótékony hatással van az emésztésre, puffadásra, bőrre, úgyhogy mindenképp ki kellett próbálnunk. Ízlés szerint 1-2 ...

Fermentált csipkebogyóital

Az áztatott csipkebogyóteát még egy lépéssel tovább vihetjük, ha pár napig hagyjuk fermentálódni (némi segítséggel persze). Így C-vitamintartalma is megmarad, valamint gyarapodik a ...

Jégkása

A nyári strandolások és üdülések elengedhetetlen kelléke a jégkása. Hideg, jeges és édes, azaz minden benne van, ami egy szuper frissítő italban.

Budapesten a szuper- és hipermarketekben való vásárlás a legnépszerűbb a széles választéknak és rendszeres akcióknak köszönhetően, illetve az online bevásárlás is egyre elterjedtebb, ami lehetőséget ad a nagyobb mennyiségű ásványvíz beszerzésére is.

Az elemzés szerint Budapesten az egészségtudatosabb életmód jellemző, így sokan választják a szénsavmentes, kalóriamentes vagy alacsony kalóriatartalmú ízesített vizeket.

Vidéken pedig a helyi adottságok miatt a többség számára vonzó a helyi forrásból származó termék, azok közül is a szénsavas a preferált. 

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...