A Philadelphiai Egyetem Monell Chemical Senses Center kutatása során 100 részvevőt először 12 órán át étlen-szomjan tartottak, ezt követően kaptak csak reggelit, amely mellé mindenki kapott egy 4 deciliteres „ismeretlen” összetételű üdítőt, majd pedig annyi vizet ihattak, amennyi csak jól esett nekik. A kutatók azt mérték, mennyi vizet fogyasztanak az alanyok a 12 órás kihívás végén.
A reggeli során mindenki más típusú üdítőt kapott, a poharakban szénsavas, szénsavmentes édes, hideg és melegebb italok is voltak.
Az eredmények arra mutattak rá, hogy a legkevesebb vizet az üdítők után azok itták, akik a négy deciliteres pohárba szobahőmérsékletű szénsavas vizet kaptak.
A kutatók szerint azért lehet jobb megoldás a buborékos víz a szomj oltására, mint a sima csapvíz, mert a buborékok valamennyire eltelítik a gyomrot és erősítik a teltségérzetet. A buborékokon kívül még a hőmérséklet is mérvadó volt az italok terén, ugyanis minél hidegebb volt az ital, annál kevesebb csapvíz fogyott utána.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: