Mégsem olyan jó ötlet víz alatt tárolni az avokádót

A zöldségek és gyümölcsök élettartamának meghosszabbítására számos próbálkozás létezik. Ilyen az, ha vízbe áztatjuk őket. Az amerikai egészségügyi hatóság azonban óva int ettől a módszertől.

Korábban már írtunk arról a trükkről, aminek segítségével akár egy hónapig is elállhat az avokádód. Azonban, ahogy az sokszor lenni szokott, ez is túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Az amerikai egészségügyi hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes is lehet ez a módszer.

Mégsem jó ötlet vízben tárolni őket

Ennek a tárolási eljárásnak a lényege, hogy az avokádókat egy vízzel teli befőttesüvegbe vagy dobozba teszed, ezáltal hidratáltak maradnak, és akár egy hónapig is elállnak.

Hogy mi a kifogása a szakértőknek mégis ezzel az eljárással kapcsolatban?

A víz ideális környezet a veszélyes kórokozók szaporodásához.

Íme, az FDA szóvivőjének válasza a The Kitchn magazin megkeresésére:

„Az FDA nem ajánlja ezt a módszert. A fő gond az, hogy az avokádó felszínén esetlegesen előforduló maradék humán kórokozók (pl. Listeria monocytogenes, Salmonella spp. stb.) elszaporodhatnak a vízben történő tárolás során. Ezenkívül az FDA szakértői által végzett kutatás kimutatta, hogy a Listeria monocytogenes képes beszivárogni és beépülni az avokádó húsába, ha 15 napon át nedves közegben tárolják a hűtőben. Ebben az esetben még az avokádó héjának szeletelés előtti felületi fertőtlenítése sem lenne képes eltávolítani a szennyeződést.”

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Pikáns avokádókrém

Igyekszem minél több növényi eredetű, húsmentes fogást beiktatni a hétköznapokba. Erre pedig az egyik legalkalmasabb az avokádókrém, ami pláne, nagyon egészséges is. Mivel rajongok az ...

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha nincsenek kórokozók az avokádón, akkor nem kell aggódnod. A probléma persze épp az, hogy szabad szemmel nem látjuk ezeket, így nem tudjuk pontosan, hogy mikor okozhatnak ezáltal galibát. Ráadásul a bonyolult és kiterjedt ellátási láncból származó élelmiszerek nagyobb fertőzési kockázatot jelentenek. A legbiztonságosabb eljárás az, ha feltételezed, hogy az avokádó kórokozókat tartalmazhat, és az élelmiszerbiztonságra maximálisan odafigyelve kezeled őket.

A legegyszerűbb persze, ha vásárlás után mielőbb megeszed őket, és így nincs gond!

Forrásunk volt.


Még több izgalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...