Mégsem olyan jó ötlet víz alatt tárolni az avokádót

A zöldségek és gyümölcsök élettartamának meghosszabbítására számos próbálkozás létezik. Ilyen az, ha vízbe áztatjuk őket. Az amerikai egészségügyi hatóság azonban óva int ettől a módszertől.

Korábban már írtunk arról a trükkről, aminek segítségével akár egy hónapig is elállhat az avokádód. Azonban, ahogy az sokszor lenni szokott, ez is túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Az amerikai egészségügyi hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes is lehet ez a módszer.

Mégsem jó ötlet vízben tárolni őket

Ennek a tárolási eljárásnak a lényege, hogy az avokádókat egy vízzel teli befőttesüvegbe vagy dobozba teszed, ezáltal hidratáltak maradnak, és akár egy hónapig is elállnak.

Hogy mi a kifogása a szakértőknek mégis ezzel az eljárással kapcsolatban?

A víz ideális környezet a veszélyes kórokozók szaporodásához.

Íme, az FDA szóvivőjének válasza a The Kitchn magazin megkeresésére:

„Az FDA nem ajánlja ezt a módszert. A fő gond az, hogy az avokádó felszínén esetlegesen előforduló maradék humán kórokozók (pl. Listeria monocytogenes, Salmonella spp. stb.) elszaporodhatnak a vízben történő tárolás során. Ezenkívül az FDA szakértői által végzett kutatás kimutatta, hogy a Listeria monocytogenes képes beszivárogni és beépülni az avokádó húsába, ha 15 napon át nedves közegben tárolják a hűtőben. Ebben az esetben még az avokádó héjának szeletelés előtti felületi fertőtlenítése sem lenne képes eltávolítani a szennyeződést.”

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Pikáns avokádókrém

Igyekszem minél több növényi eredetű, húsmentes fogást beiktatni a hétköznapokba. Erre pedig az egyik legalkalmasabb az avokádókrém, ami pláne, nagyon egészséges is. Mivel rajongok az ...

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha nincsenek kórokozók az avokádón, akkor nem kell aggódnod. A probléma persze épp az, hogy szabad szemmel nem látjuk ezeket, így nem tudjuk pontosan, hogy mikor okozhatnak ezáltal galibát. Ráadásul a bonyolult és kiterjedt ellátási láncból származó élelmiszerek nagyobb fertőzési kockázatot jelentenek. A legbiztonságosabb eljárás az, ha feltételezed, hogy az avokádó kórokozókat tartalmazhat, és az élelmiszerbiztonságra maximálisan odafigyelve kezeled őket.

A legegyszerűbb persze, ha vásárlás után mielőbb megeszed őket, és így nincs gond!

Forrásunk volt.


Még több izgalom itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...