Korábban már írtunk arról a trükkről, aminek segítségével akár egy hónapig is elállhat az avokádód. Azonban, ahogy az sokszor lenni szokott, ez is túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Az amerikai egészségügyi hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes is lehet ez a módszer.
Ennek a tárolási eljárásnak a lényege, hogy az avokádókat egy vízzel teli befőttesüvegbe vagy dobozba teszed, ezáltal hidratáltak maradnak, és akár egy hónapig is elállnak.
Hogy mi a kifogása a szakértőknek mégis ezzel az eljárással kapcsolatban?
A víz ideális környezet a veszélyes kórokozók szaporodásához.
Íme, az FDA szóvivőjének válasza a The Kitchn magazin megkeresésére:
„Az FDA nem ajánlja ezt a módszert. A fő gond az, hogy az avokádó felszínén esetlegesen előforduló maradék humán kórokozók (pl. Listeria monocytogenes, Salmonella spp. stb.) elszaporodhatnak a vízben történő tárolás során. Ezenkívül az FDA szakértői által végzett kutatás kimutatta, hogy a Listeria monocytogenes képes beszivárogni és beépülni az avokádó húsába, ha 15 napon át nedves közegben tárolják a hűtőben. Ebben az esetben még az avokádó héjának szeletelés előtti felületi fertőtlenítése sem lenne képes eltávolítani a szennyeződést.”
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Ha nincsenek kórokozók az avokádón, akkor nem kell aggódnod. A probléma persze épp az, hogy szabad szemmel nem látjuk ezeket, így nem tudjuk pontosan, hogy mikor okozhatnak ezáltal galibát. Ráadásul a bonyolult és kiterjedt ellátási láncból származó élelmiszerek nagyobb fertőzési kockázatot jelentenek. A legbiztonságosabb eljárás az, ha feltételezed, hogy az avokádó kórokozókat tartalmazhat, és az élelmiszerbiztonságra maximálisan odafigyelve kezeled őket.
A legegyszerűbb persze, ha vásárlás után mielőbb megeszed őket, és így nincs gond!
Még több izgalom itt: