Székelyföldig utaztunk az igazi kürtőskalácsért

Ma már oly' sok helyen felbukkant a kürtőskalács, hogy sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a sütemény Székelyföldről származik. Mi most az eredeti kürtős nyomába eredtünk, és a Vitéz Kürtős társaságában Erdélybe utaztunk, ahol két, túrázással, városnézéssel és természetesen evéssel-ivással teli napot tölthettünk el.

20 éve egy kis erdélyi faluból, Székelylengyelfalváról indult hódító útjára a Vitéz Kürtős. Vajon milyen legenda lengi körül a kürtőskalács eredetét, mi a tökéletes „botratekert” titka, hogy született meg a Vitéz Kürtős és milyen innováción ment keresztül a hungarikum két évtized alatt? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaptunk kétnapos erdélyi kalandozásunk során.

Házi kenyér kihúzott parazsán sül a kürtős

A kürtősház születése

„20 év sok idő, megannyi emlék, botladozás és fejlődés, szívvel-lélekkel folytatott munka, de egy biztos, ünnepi pillanat ez a Vitéz Kürtős életében. Jó érzés visszarepülni egy kicsit a múltba, ugyanis amikor először találkoztam a kürtőskaláccsal, még egyetemista voltam. Az üzlettársam, Gáspár szülei akkor már fesztiválokon, rendezvényeken árulták a klasszikus, faszénparázson sült kürtőskalács portékáikat a 2000-ben alapított Lehel Kürtősházzal, és hamarosan minket is elcsábított ez az ínycsiklandozó finomság.”

Irma néni és Gazsi bácsi vállalkozását továbbfejlesztve született meg 2003-ban a Vitéz Kürtős, ami a hagyományokat megőrizve, innovatív megoldásokkal tarkítva egyre szélesebb körben, világszerte megismerteti minden édesszájúval az igazi kürtőskalácsot

– mesél András Tünde, a Vitéz Kürtős társalapítója.

Irma néni, Bálint Gáspár, András Tünde és Gazsi bácsi a kemence előtt Székelylengyelfalván

Dorongfánkból kürtőskalács

A kürtőskalács Székelyföld nemzeti süteménye, jellegzetes erdélyi specialitás, amelyet régen különböző ünnepek alkalmával, a vendégek fogadásakor készítettek. Ma már minden nap ünnepnap, ugyanis bármikor fogyaszthatjuk a „dorongfánkot”. De miért is nevezik így? A kürtőskalács eredetéről több monda is járja a világot, melyek helyszíneit magunk is megcsodálhattuk.

„Az egyik legismertebb hiedelem a tatárjáráshoz köthető, ugyanis amikor betörtek Székelyföldre a tatár seregek, sokan a hegyekbe menekültek, mások a Rez, a Budavár és a máréfalvi barlangokban húzták meg magukat. A tatárok a legjobb fegyvernek a székelyek kiéheztetését tartották, azonban azzal nem számoltak, hogy a székely leleményes nép. Egy asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte és kalácsokat sütött belőle, majd dorongra húzta azokat, (innen a dorongfánk elnevezés) felmutatva a tatároknak, hogy míg ők kint éheznek, a székelyek milyen vígan lakomáznak bent. A tatárok nem bírták tovább az éhezést és bosszúsan ott hagyták a székelyeket” – osztja meg az egyik legelterjedtebb kürtőskalács mondát Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős fő alapítója.

Székelyföld csodái

Székelyföld bebarangolása során a kürtőskalács anekdoták mellett érdemes közelebbről is megismerkedni a történelmi helyszínekkel: az UNESCO világörökség listáján szereplő segesvári középkori várral, ahol Tünde és Gáspár az első vásáron még a nagymamával közösen sütötte a kürtőskalácsot. A fehéregyházi Petőfi emlékhellyel, a székelykeresztúri Gyárfás kúriával, ahol Petőfi körtefáját is megcsodálhatjuk, és útba ejteni az Orbán Balázs Látogatóközpontot, ahol a legnagyobb székely életébe nyerhetünk bepillantást. Ez azért is volt érdekes számunkra, hiszen 1868-ban a fent említett mondát a kürtőskalácsról ő jegyezte le elsőként a Székelyföld leírása első kötetében. Tovább haladva megismerkedhettünk a szénégetés művészetével, amely azért is érdekes, mert a Vitéz Kürtős kürtőskalácsai is ezen a magas minőségű bükkfaszénen sülnek. Itt érdemes megtekinteni Tamási Áron síremlékét, Székelyudvarhelyen a Mini Erdély Parkot, ahol Erdély összes nevezetessége helyet kapott makett formájában, valamint a székelyek szent hegyének, a Madarasi Hargitának a meghódítása sem maradhat ki a túrából.

Tünde a frissen sült kürtőskaláccsal

A székely ételek, italok pedig egyszerűen magukért beszélnek: a böff, amit francia salátaként ismerhetünk, a napindító juhtúrós puliszka, amelyet leöblíthetünk egy kis borvízzel, a házi sajtok, kolbászok, a miccs, a helyi töltelékes káposzta, amit most a kedvünkért halas töltelékkel is elkészítettek, az ízletes bográcsgulyás, a vinetta, a zakuszka, az áfonya likőr vagy éppen a köményes pálinka. És természetesen a megunhatatlan erdélyi-magyar kürtőskalács…

Az igazi kürtőskalács szívvel-lélekkel készül. Na meg egy nagy adag szeretettel

– kezdi Irma néni, a csapat „anyukája”, aki a kürtőskalács készítést az ő édesanyjától, Simó Irma nénitől tanulta, akinek a szlogenjét mai napig használják a Vitéz Kürtős dolgozók: „Itt a finom kürtőskalács, friss, meleg, ropog, ha elfogy, még hozok”.

Ízes-szaftos bográcsgulyás

„A hagyományos kürtőskalács tésztája csak 8 összetevőből áll: liszt, cukor, élesztő, tej, vaj, vanília, só és citromhéja (tojás is kerülhet bele, de elhagyható). A tésztát megdagasztjuk, megvárjuk, hogy megkeljen, kisodorjuk, feltekerjük a fára, olajjal lekenjük majd bő cukorba forgatjuk. Sütés közben a cukor karamellizálódik, körbefolyik a tésztán és a máz roppan a kalácson. A kürtőskalács nem azért kürtőskalács, mert lyukas a közepe, hanem azért, mert a tésztája belül foszlós és puha, kívül pedig a cukormáz roppan rajta” – avat be mindenkit a kürtőskalács sütés hagyományaiba Bálint Irma, Gáspár édesanyja.

Attól pedig még szebb ez a családi hagyomány, hogy a Lehel Kürtősház "gyermeke", a Vitéz Kürtős a maga modern szemléletével, megőrizve az igazi kürtőskalács régi értékeit, tovább viszi a székely-magyar hungarikum hírnevét.

A Nosalty köszöni a sajtóút megszervezését a Vitéz Kürtősnek és a Just Creative Kommunikációs Ügynökség csapatának!

Fotók: Vass Adrienn

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...