E-vitaminnal a leégés ellen!

A napégés kezelésére alkalmazhatóak krémek, balzsamok, természetes anyagok, hűsítő fürdők, de segíthetnek az antioxidáns hatású vitaminok is, például az E-vitamin.

Az E-vitamin tulajdonképpen egy vegyületcsoport a tokoferolok neve. A tokoferolok a zsírban oldódó vitaminok közé tartoznak. E vegyületek közül az α-tokoferol játszik aktív szerepet szervezetünkben, ugyanis legnagyobb arányban a szövetekben és a vérben ebben a formában van jelen.

Az E-vitamin antioxidáns hatású, megvédi a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől, vagyis az olyan környezeti hatásoktól, amelyek miatt szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Ilyen hatás ér bennünket például a dohányzás, a légszennyezés vagy a napfény káros UV sugarai által. A szervezetben keletkező szabad gyökök rendkívül reakcióképesek, legyengítik és károsítják a szervezet sejtjeit. Az antioxidáns hatású vegyületek azonban képesek ezeket a szabad gyököket semlegesíteni, így segítik a sejtek épségének megőrzését, késleltetve azok öregedését. Az E-vitamin egyúttal védi a sejtek DNS-ét, valamint a fehérjéket és a zsírokat a káros oxidációs folyamatoktól.

Miben található?

Az E-vitamin számos élelmiszerben megtalálható. Nagy mennyiségben tartalmazzák:

  • a növényi olajok (napraforgó olaj, repceolaj) és a növényi alapanyagból készült margarinok;
  • diófélék, olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, tökmag);
  • a gabonamagvak (árpa, kukorica, zab, búza) és azok csírái (búzacsíra, kukoricacsíra);
  • a zöld levélzöldségek (spenót, fejes saláta), a brokkoli, a zöldborsó, a bimbóskel, a zeller, a paradicsom;
  • az apró magvas gyümölcsök (egres, málna, ribizli, szamóca, kivi).

Az európai ajánlások szerint a napi megfelelő mennyiség (AI – Adequate Intake) életkor szerint változik. Felnőtt korban a férfiak esetében 13 mg/nap, a nők esetében pedig 11 mg/nap (EFSA). A terhesség, illetve a szoptatás nem befolyásolja a szervezet E-vitamin igényét, ezért a napi bevitel mennyiségét nem szükséges megváltoztatni.

Olvastad már?

Strandkaja: vállalható választások

Mire figyeljünk?

Az E-vitamin és más antioxidánsok megfelelő mennyiségű bevitele elsősorban a kellően változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással ajánlott. Törekedni kell a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend kialakítására. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy elegendő E-vitamint fogyasztunk, keverjünk zsenge spenót leveleket, dióféléket, olajos magvakat is a salátába, amelyre tehetünk egy evőkanál búzacsíra olajat is, vagy fogyasszunk tízóraira, uzsonnára egy kis marék mandulát/mogyorót.

Nyáron különösen jó hatású!

Nyáron strandolás közben az E-vitamin nemcsak általánosan védő antioxidáns, hanem egyike azon vitaminoknak, amelyek segítik a napégés kezelését és kellemetlen tüneteinek enyhítését. Gyakori összetevője ezért a bőrnyugtató hatású krémeknek és hűsítő balzsamoknak. Az E-vitamin nemcsak külsőleg segít, hanem béta-karotinnal együtt történő alkalmazása segíti a barnulást. A C-vitaminnal együtt történő alkalmazása pedig hozzájárul a napégés tüneteinek enyhítéséhez. És mi az, ami-E vitamint, béta-karotint és C-vitamint is tartalmaz? Például a brokkoli, a spenót, a petrezselyem zöldje, a bimbóskel és a zöldborsó.

Meg kell jegyezni, hogy megfelelő vitaminbevitel mellett is mindenképpen fontos az elővigyázatosság és mindig be kell tartani a napozásra vonatkozó általános szabályokat.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...