Ezért nagyon fontos pótolnod a B12-vitamint, ha vegán vagy

A szigorú vegetáriánusok és a vegánok számára kiemelt jelentőségű, hogy pótolják a B12-vitamint étrendkiegészítő formájában vagy dúsított élelmiszerekkel.

A B-vitaminok különböző típusai nagyon fontos szerepet játszanak szervezetünk élettani folyamatainál. Elsősorban az immunrendszerünk működésében, az anyagcserefolyamatoknál, a bőrünk, körmünk és hajunk szépségénél, illetve az idegrendszerünk és szívünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlenek. Természetesen egyenként minden B-vitamin-típusnak más és más a központi szerepe, ezért fontos, hogy mindegyikhez hozzájusson a szervezetünk. 

Ha nem eszel húst… 

Létezik egy B-vitamin-fajta, amelyet csak állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. Ez pedig nem más, mint a B12-vitamin. A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelynek felszívódása a gyomor- és bélrendszeren keresztül történik. 

Ha hiányzik az étrendedből a hús, a hal, a máj, a tojás vagy éppen a tej, akkor ezt a vitamint máshogyan kell pótolnod a szervezeted számára. A B12-vitamin, más néven kobalamin ugyanis elengedhetetlen a fizikai és a mentális jólétünk megőrzéséhez. Hozzájárul az idegrendszerünk normál működéséhez, fontos a memóriánk megtartásához, tanuláshoz és probléma megoldáshoz is. Miután a kobalamin részt vesz a sejtosztódásban, valamint a vörösvérsejtek termelésében, hosszútávú hiánya vérszegénységhez vezethet.  

A B12-vitamin hiányára utalhat a vérszegénység mellett, ha fáradékonyabbak vagyunk, kimerültek, ha memóriaproblémát észlelünk, ha bizsergés, zsibbadást tapasztalunk a perifériás idegrendszerben, de a légszomj, az étvágytalanság és az ingerlékenység is utalhat rá. 

A szigorú vegetáriánusok és a vegán táplálkozást folytatók számára ezért külön figyelmet kell fordítani a kobalamin bevitelére. Mivel ők nem fogyasztanak húst, fontos, hogy étrendkiegészítő formájában, vagy dúsított élelmiszerekkel pótolják ezt a nélkülözhetetlen vitamint.  

Ma már kaphatóak vegánok számára alkalmas élelmiszerek, amelyeket B12-vitaminnal vannak „felturbózva”. Ezekben az élelmiszerekben található B12-vitamint mindig mikrobák állítják elő, azaz nem húsból vagy más állati eredetű termékből állítják elő, ezért vegánok számára is alkalmasak.  A B12-vitamint nem lehet növényi eredetű élelmiszerekből bevinni a szervezetbe. 

A legegyszerűbb pótlása a kobalaminnak, ha olyan étrendkiegészítőt választunk, amely segít a napi vitaminszükségletünk kielégítésére.  

Érdemes kipróbálni a Vita B12-készítményt, amely 1 mg B12-vitamin tartalmaz, és nincsenek benne állati eredetű összetevők. 

Vita B12-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő

  • Segít a fáradtság és a kimerültség leküzdésében.  
  • Támogatja a kognitív funkciókat, különösen a memóriát és a problémamegoldó készségeket. 
  • Ajánlott idősek számára a memória támogatásáért.  
  • Alkalmas vegán étrend kiegészítésére.  
  • Alkalmas bizonyos gyógyszeres kezelések által okozott fokozott B12-vitamin-igény kielégítésére.  
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...