Miért fontos a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitele?

A B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer és a pszichológiai funkciók normál működésének fenntartásához. A kognitív pszichológiai funkciók szerepet játszanak a memóriában.

A B12-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a vörösvérsejtek termelésében, ezért hosszú távú hiánya vérszegénységet okozhat.

A B12-vitamin igénye fokozódik az idősek, a vegánok és vegetáriánusok körében

Számos tényező okozhat B12-vitaminhiányt, ezért fontos odafigyelni a megfelelő B12-vitamin bevitelére.

A B-vitaminok családjába tartozó B12-vitamint csak állati eredetű élelmiszerekből, például húsból, halból, tojásból vagy tejből lehet megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe.

A B12-vitamin hiányának tünete például a vérszegénység

A B12-vitamin igénye fokozódik az idősek, a vegánok és vegetáriánusok körében.

A vitaminhiány tünetei például a vérszegénység és az ehhez kapcsolódó problémák, mint például a fáradtság. Különös figyelmet kell fordítani a B12-vitamin bevitelére többek között a következő esetekben:

1. 50 év felettieknél: A B12-vitamin felszívódása a szervezetben az életkor előrehaladtával romlik.

2. Vegánoknak vagy szigorú vegetáriánus étrendet követőknek. A zöldségek nem tartalmaznak B12-vitamint, ezért külön étrend-kiegészítőre van szükség.

A zöldségek nem tartalmaznak B12-vitamint!

A B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők, mint például a Vita B12, szükség szerint használhatók. A B12-vitamin jól felszívódik a száj nyálkahártyáján keresztül, ezért különösen alkalmas azok számára, akiknél a B12-vitamin felszívódása nem megfelelő a bélrendszerben. A VITA B12 egy kellemes ízű szopogatótabletta, mindennapos használatra.

Képek: Freepik

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...