A B12-vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a vörösvérsejtek termelésében, ezért hosszú távú hiánya vérszegénységet okozhat.
Számos tényező okozhat B12-vitaminhiányt, ezért fontos odafigyelni a megfelelő B12-vitamin bevitelére.
A B-vitaminok családjába tartozó B12-vitamint csak állati eredetű élelmiszerekből, például húsból, halból, tojásból vagy tejből lehet megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe.
A B12-vitamin igénye fokozódik az idősek, a vegánok és vegetáriánusok körében.
A vitaminhiány tünetei például a vérszegénység és az ehhez kapcsolódó problémák, mint például a fáradtság. Különös figyelmet kell fordítani a B12-vitamin bevitelére többek között a következő esetekben:
1. 50 év felettieknél: A B12-vitamin felszívódása a szervezetben az életkor előrehaladtával romlik.
2. Vegánoknak vagy szigorú vegetáriánus étrendet követőknek. A zöldségek nem tartalmaznak B12-vitamint, ezért külön étrend-kiegészítőre van szükség.
A B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők, mint például a Vita B12, szükség szerint használhatók. A B12-vitamin jól felszívódik a száj nyálkahártyáján keresztül, ezért különösen alkalmas azok számára, akiknél a B12-vitamin felszívódása nem megfelelő a bélrendszerben. A VITA B12 egy kellemes ízű szopogatótabletta, mindennapos használatra.
Képek: Freepik