Viszlát, kenyér!

A mai nap többek között az Új Kenyér Ünnepe is, járjuk körbe egy kicsit a kenyértémát a fogyókúra szempontjából!

Tapasztalataim szerint ha valaki fogyni szeretne, az egyik (ha nem a leg-) első étrendi változtatás, amitől radikális eredményt vár, a kenyér elhagyása az étrendből. Jó ez vajon? Tényleg tartós eredményre vezet?

Diós-paradicsomos-köményes-kendermagos kenyér recept

Az átlagos magyar ember étrendjében főszerep jut a kenyereknek, kenyérféléknek. Fogyasztjuk őket reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára szendvicsként, sokan az ebéd főételét (pl. hús-, egytálételek, főzelékek) is kenyérrel kísérik. Itthon legkedveltebb a puhabélzetű fehérkenyér, de lassan törnek előre a fehér liszten kívül teljes kiőrlésű- vagy graham- és rozslisztet tartalmazó kenyérfélék is.

Mi a baj a kenyérrel?

Fogas kérdés, mert általában a kenyérrel azért szerintem nincs baj. Még akkor is beilleszthető az étrendbe, ha testsúlyunkat szeretnénk tartósan, végérvényesen csökkenteni. Ami miatt mégis foglalkozni kell vele, az a fenti bekezdés állításaiból következik: a túlsúllyal rendelkezők jellemzően túl sokat fogyasztanak belőle, és nem a megfelelő fajtából.

Teljes kiőrlésű hamburgerbuci

Marhahús-elvonási tüneteim voltak, és a hamburger mellett tettem le a képzeletbeli voksomat. Bolti zsemle nem játszott, tele van tartósítószerrel, térfogatnövelővel, fehérliszttel, stb., ...

Gyors házi cipó

Könnyű, finom és gyors. Sima liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készítem, így nem lesz olyan nehéz a tésztája.

Ok, akkor mennyit lehet és milyet?

A kenyér és társai jellemző tápanyaga a szénhidrát, hiszen fő alkotója a liszt. A "Mennyit lehet belőle enni?" kérdésre nehéz a válasz, hiszen ez épp a fogyni vágyó állapotától függ - ezért ezt a mennyiséget (az ajánlott napi energia- és szénhidrátbeviteli érték alapján) gyakorlatilag egyedileg érdemes meghatározni. A kenyér magas energiatartalmú alapanyagnak számít, így fogyás esetén a fogyasztható mennyiség egyik fő korlátja a fogyáshoz szükséges meghatározott napi energiabeviteli érték (pl. 1500 kcal/nap). Az azonban nagyon valószínű, hogy a főételeket kísérő kenyérszeletet el kell hagyni, és a reggeli/vacsora esetében is moderálni kell a kenyérszeletek mennyiségét, méretét.

Az "engedélyezett" kenyérfogyasztás esetében is fontos azonban, hogy lehetőleg ne fehér kenyeret, zsemlét, kiflit fogyasszunk. Ahogy korábbi cikkemben is írtam már, bár energiatartalom szempontjából a teljes kiőrlésű vagy graham lisztből készült, korpával kevert kenyerek is hasonlóak fehér lisztből sütött rokonaikhoz, a magasabb rost-, fehérje- és ásványianyag-tartalom mégis kedvezőbben hat egészségünkre. Ha tehetjük, válasszuk ezeket!

Mi történik, ha mégis elhagyom a kenyeret?

Önmagában a kenyér teljes elhagyása nem vezet fogyáshoz, nyilvánvaló, hogy étrendünk (és életmódunk) egyéb elemeinek is ez irányba kell mutatniuk (pl. ha elhagyjuk a kenyeret, de megeszünk napi 2 tábla csokit, valószínű, hogy nem fogunk fogyni). Az viszont előfordulhat, hogy a kenyér elhagyása miatt nem lesz megfelelő a napi energiabevitelünk (hiszen a fogyáshoz azért az is fontos, hogy a szervezetünk működéséhez szükséges kalóriákat elfogyasszuk), ezért egyrészt éhesek, emiatt ingerlékenyek, másrészt dekoncentráltak, fáradtak leszünk, rossz lesz a közérzetünk.

Tehát a sikeres testsúlycsökkentésnek nem alapfeltétele a kenyérfélék teljes kiiktatása étrendünkből, ugyanakkor a kenyérfogyasztás mennyiségének csökkentése és a megfelelő, egészségünkre kedvező hatású fajták előnyben részesítése nagyban hozzájárul a kívánt eredmények eléréséhez és tartós megtartásához.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...