A virágok nem csak a vázában, hanem a tányéron is jól mutatnak - sőt, még finomak is!

A csúcsgasztronómiában gyakran látunk ehető virágokkal díszített tányérokat, Utánajártunk, hogy mik ezek, és honnan lehet őket földi halandóként beszerezni.

Az éttermekben egyre gyakrabban találunk az étel tetején vagy díszítőelemként használt virágokat a tányérunkon. A szemet gyönyörködtető, és - valljuk be, meghökkentő – virágkülönlegességek szépségük mellett még rendelkeznek egy nagyon fontos tulajdonsággal: meg lehet őket enni. A kisebb és nagyobb virágokat díszítésre, az ízek, textúrák és aromák szó szerinti színesítésére is használják világszerte a séfek, és már hazánkban is egyre több tányéron találkozhatunk velünk.

Ne lepődjünk meg, ha a következő éttermi ebédkor ibolyával, körömvirággal, árvácskával, bodzával, büdöskével, kankalinnal, vagy akár pitypanggal nézünk farmasszemet a főfogásunkon vagy a desszertünkön.

Apropó, pitypang, nézd csak, hogy mennyi mindent lehet kihozni belőle! Az orgona ötletes felhasználásához itt adunk jó tippeket.

Fontos tudnunk azonban, hogy nem minden virág ehető. Csak olyan növényeket használjunk, amelyek forrását ismerjük, és biztosan tudjuk, hogy ellenőrzött, megbízható helyről származnak. Kísérletezésnek nincs helye ebben a műfajban, hiszen akár életek is múlhatnak egy-egy elhibázott döntésen. Ha kezdő virágfogyasztók vagyunk, bízzuk magunkat profikra, és gyűjtögetés helyett vásároljunk megbízható hazai termelőktől.

Kárai Dávid kollégánk nemrég a Birds Fruit Gardentől szerzett be szép ehető virágokat.

A hazai termelők közül jó szívvel ajánljuk Nagy Judit, a Kikelet Konyhakert termelőjének növényeit is, de jó hír, hogy a napokban egy szupermarket polcain bukkantunk virágot is tartalmazó salátaösszeállításra:

Nóri egy áruházlánc polcain is talált olyan előrecsomagolt salátát, amiben van ehető virág is

Az ehető virágok tehát nem csak a külföldi Instagram oldalak és food bloggerek világában léteznek, hanem mi is egyre könnyebben beszerezhetjük őket. Ahogyan a kereslet nő, úgy a termelők is egyre szívesebben foglalkoznak ezekkel a színes apróságokkal. Mi pedig örülünk, hogy a hétköznapjaink is egyre színesebbek lehetnek magyar virágokkal a tányérunkon.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Fölkészültél? Most végre megtudhatod, mi volt a menü Meghan és Harry esküvőjén!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...