Itt tényleg eredeti, füstös padlizsánkrémet kóstolhatsz – Megnyílt a Vineta a Fény utcai piacon

Mondj villámgyorsan három erdélyi specialitást! Miccs, vineta, zakuszka! És most három olyan helyet, ahol mindezeket eredeti recept alapján, tényleg finom verziókban lehet elfogyasztani. Síri csend. De szerencsére jött egy egyszerű és autentikus megoldás a sokat látott és egyre modernebbé váló Fény utcai piacra. Isten hozott, Vineta!

Ha erdélyi gasztronómiáról beszélünk, akkor sokunknak Kövi Pál: Erdélyi lakoma című receptgyűjteménye jut eszünkbe. Aligha van olyan magyar háztartás ahol ne lenne ott, miközben a 2022-es kiadású, Mautner Zsófi által restaurált könyv is egyre népszerűbb. Gyerekkori emlékek, családi kötelékek, személyes kapcsolódások vezetnek a messzi, de mégis közeli ízekhez.

Erdélyi gasztronagykövetség a Fény utcai piacon: megnyílt a Vineta / Fotó: Erdőháti Áron

A kezdeti kapcsolódás

Néhány éve komolyan megindult a párbeszéd Székelyudvarhellyel, hiszen Trucza Adorján, a Páva étterem tulajdonosa és egy gasztroszakemberekből álló és folyamatosan bővülő csapat a Taste of Transylvania fesztivállal kavarta fel az állóvizet. Folyamatos a közös munka, nemcsak a gasztroseregszemle idejére érnek össze a szálak. Barátságok és szakmai kapcsolódások jöttek létre, és ezek közé tartozik Mautner Zsófi, Nemesvölgyi Attila, és Trucza Adorján szakmai és emberi szövetsége is.

Nemesvölgyi Attilát sokan még a régi Sarki Fűszeresből ismerték meg, aztán újlipótvárosi kalandja a Babkával, majd a Pozsonyi út következő projektjével, a Babka Delivel folytatódott. Attila az első perctől kezdve lelkes része a Taste of Transylvania magyar delegációjának, emlékszünk még, amikor 2022-ben, az első fesztiválon ángádzsábur (erdélyi örmény specialitás) levest főzött, és arról beszélgettünk, hogy reméljük, most elindul valami értékteremtő. Azóta pedig minden évben egyre nagyszabásúbbá vált a Taste of Transylvania, még több erdélyi és magyar szakember, kíváncsi vendég bevonásával.

Trucza Adorján (b) és Nemesvölgyi Attila (j) / Fotó: Erdőháti Áron

Trucza Adorján a székelyudvarhelyi Páva Étterem tulajdonosa, a fesztivál és egy gasztroakadémia alapítója. Az ő közbenjárásával zajlott már rendhagyó vacsora a Parajdi Sóbányában a budapesti, Michelin-csillagos SALT étterem és a Páva közös projektjeként. De a Kövi Pál könyv elkészültében is oroszlánrésze volt, ahogy a most Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban aktuális „Egy magyar úr New Yorkból” Kövi emléktárlat megvalósításában is rengeteget segédkezett. A következő együttműködés pedig nem más, mint a Vineta, a Fény utcai piac új szereplője, erdélyi nagykövetsége.

A padlizsán legmosolygósabb arca

Ha egy erdélyi származású vagy kötődésű ember meghallja, hogy „padlizsánkrém”, a századmásodperc tört része alatt helyesbít, hogy az márpedig vineta (vagy vinetta).

A Fény utcai piac mestervinetája / Fotó: Erdőháti Áron

Ugyanilyen hamar derül ki, hogy a sütőben való szimpla hőkezelés pont semmit sem ér, ide nyílt láng, sparhelt, rostlap, faszén kell, mert így kapja meg a padlizsán a semmihez sem hasonlítható füstös ízt. Az eredeti változat parázson sül, fontos a csepegtetése és a fabárddal való pépesítése is. Csak olajjal és hagymával keverik ki, nincs fokhagymázás és túlcsorduló fűszerezés. Nos, éppen ez a változat érkezett meg a Fény utcai piacra, „mestervinetaként”, a Vineta névre keresztelt nyitott „kiskocsmába”, ahol Attila fogadott minket, szombat reggel.

Budai piac erdélyi csücske

A Fény utcai piac kezd kicsit idomulni a külföldön tapasztalt vásárterekhez: a termelők mellett egyre több az ételbár, a kávézó, a piac hétvégén igazi agorává lesz. Jellemzően azért a fiatal budai értelmiségiek vitatják meg az új könyvélményeiket, a környéki óvodák menzáját és az aktuálpolitikai eseményeket, egy-egy tál étel és pezsgő/sör társaságában. Van errefelé prémium grillcsirke, rántott malacfül is, mostantól pedig vineta, zakuszka, miccs, pacalcsorba, az említett erdélyi-örmény ángádzsábur és erdélyi „fehér” töltött káposzta is. Meg persze szörpök, pálinka, sör, fröccs, pezsgő, gintonik. És nagyon sokszínű közönség.

Természetesen töltött káposzta is kapható! / Fotó: Erdőháti Áron

Kocsma, de milyen!

Csukott szemmel tunkoltuk pityókás kenyérrel a legalapabb mestervinetát, miközben a hangszóróból a Csík Zenekar-Presser Gábor-Kiss Tibi “Te majd kézen fogsz és hazavezetsz” című száma szólt. Ez már lehetne túl giccses is, de közben minden annyira természetes volt. Ahogy Attila pihenésre intette a padlizsánt pépesítő hölgyet, ahogy a fiatal anyuka szóba elegyedett az idős nénivel, aki meglátta a „vineta” feliratot, és nem is volt kérdés számára, hogy meg kell néznie, mi folyik itt. Nagyon-nagyon vegyes volt a bárszékekkel körbevett kiskocsma közönsége, ennél kedvesebb pedig nincs is.

A miccs szaftos és ízletes / Fotó: Erdőháti Áron

Árazás szempontjából is pont olyan a helyzet, hogy senki sem szorul ki. Sem a nyugdíjas, sem a gimnazista. Nincs urizálás, közös élmény van és tényleg autentikus ízek.

Jó kenyér, jó pálinka, jó étel. Miután megkóstoltuk a szaftos és éppen tökéletes miccset is, elköszöntünk Attilától, aki egy pillanatra sem állt meg. Minket hívott a piac, őt pedig a küldetése. Méltattuk neki picit a vinetát, a szaftos miccset, mosolyogva bólogatott: “Hát tudod, én kocsmákat szeretek nyitni!”

Vineta Bar
1024 Budapest, Lövőház utca 12.

Címlapkép: Erdőháti Áron

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az újonnan nyílt helyeket is ismerd meg:

Legújabb receptek

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...