Világkonyha a kamrában

Néhány különleges fűszer segítségével könnyedén feldobhatjuk a hétköznapokat. Pillanatok alatt varázsolhatunk indiai csirkét, egzotikus kínai, ötfűszeres süteményt vagy olcsó arab salátát.

A világban minden egyes nemzetnek megvan a maga egyedi kultúrája, tradíciója és nincsen ez másképp az ételek területén sem. A világkonyhában leginkább két fontos szempontot találunk, ez az alapanyag és a fűszerezés. Következő cikksorozatunkban segítünk megismerni az egyes országok és tájegységek sajátos gasztronómiai ízlésvilágát. Emellett tippeket adunk, milyen elengedhetetlen fűszercsomagokat érdemes a kamrapolcon tárolni, hogy bármikor egy felejthetetlen gasztronómiai utazásra kelhessünk. Elsőként a keleti konyha sajátos ízvilágába kalauzolunk titeket!

A fűszerekről

Fűszernek nevezzük mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagokat, melyek valamely részét a bennük lévő illat-, íz-, zamat-, színanyagok miatt ételeink elkészítéséhez használjuk.

Borjúszeletek marsalában

Szép borjúkarajt vettem tegnap és ahhoz kerestem valami klassz elkészítési módot.Ez csak egy, a jó néhány ötlet közül, melyet Váncsa István Ezeregy receptje között találhatunk.

Az ételek ízesítése és fűszerezése komoly hagyományokon alapszik, minden nemzet konyhájában megtalálhatóak a sajátos alapanyagok. Ma már egyre többen próbálkozunk új eljárásokkal, konyhatechnológiákkal vagy más kultúrákból inspirálódni, ezzel feldobva hétköznapi étrendünket. Szerencsére a különlegességek után vágyakozóknak nem kell sokat keresgélniük, a nagyobb hipermarketekben vagy delikátesz üzletekben szinte minden szükséges hozzávaló beszerezhető!

Arab konyha

Az arab konyha messze ismert fűszerességéről, amit egyfelől a sok fűszer, másfelől a sokféleség jellemez. Az alapfűszerek a következők: feketebors, szegfűszeg és a fahéj. Ugyanakkor erősen érezhető a keleti, indiai hatás a szárított és zöld koriander, fodormenta, gyömbér, tárkony, rozmaring, szegfűbors, szerecsendió, babérlevél jóvoltából. Hasonlóság a magyar konyhával, hogy szintén sok hagymát és fokhagymát használ, mégis az egyedi fűszerezésből adódóan azonnal az arab világ misztikumát idézi.

Az arab konyha talán leghíresebb fűszerkeveréke a ras el hanout. Számtalan recept ismert, azonban nincsen egy „igazi” sem, mert minden háztartásban és boltban saját, egyedi recept alapján készítik, gyakran húsznál is több összetevőt tartalmazhat. Elengedhetetlen alkotóelemei: bors, koriander, kömény, szegfűszeg, kardamom, kurkuma, fahéj, gyömbér, só, szerecsendió, chili, rózsaszirom.

Arab lepénykenyér

Khubz: a Földközi-tenger mellöl és az Arab-félszigetről származó lepény, a neve szerint egyszerűen “kenyeret” jelent. Lapos, kerek lapjai 15-30 cm-es átmérőjűek.  

Réteges szelet

Karácsonyi "irodalmamat" olvastam át, amikor a Dr.Oetker: Karácsonyi édességek c. könyvében megtaláltam. Nagyon megtetszett, mert kissé keletiesnek tűnt, a süti és az elkészítése sem ...

Arab húsos rétestekercs

Mostanában szívesen kalandozok a keleti ételek világában. Ezért szinte egyértelmű volt, hogy a gasztroblogok között meghirdetett "Vigyázz, Kész, Főzz!" azaz a VKF! játék XXXVI. ...

Bulgur saláta

Ellepte a fűszerkertemet a menta. A legjobb mód megszabadulni tőle, hogy ha olyan ételt készítek, amibe töménytelen mennyiség kell belőle. Ezért esett a választásom erre a kiváló ...

Falafel - eredeti arab

Nagyon szeretem az Arab konyhát. A neten nagyon sokféle recept kering a falafelről is. Valamiért egyik sem nyerte meg igazán a tetszésemet. Egyszer aztán bevillant, hogy van nekem egy ...

Indiai konyha

A legismertebb fűszerkeverék a currypor, ami nem azonos a curryvel! A currypor ugyanis egy fűszerkeverék, amely nevéhez híven tartalmaz curryt, de emellett még számos egyéb összetevőt is. Sokféle változata létezik, szinte mindegyik más, ezért érdemes többfélét kipróbálni és kísérletezni. Alapvető összetevői: chili, koriander, köménymag, görögszénamag, mustármag, bors, kurkuma, gyömbér, curry, fahéj, szegfűszeg, ánizs, kardamom. Az indiai ételek jellegzetes ízeit a curry mellett a masala nevű keverékek adják. Ebből is sokféle változat létezik, az alapvető összetevői: koriander, görögszénamag, kardamom, fokhagyma, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, menta, só, olaj, chili, mustármag, alma- vagy borecet. Kaphatóak por alakban vagy paszta formájában, általában meglehetősen csípősek, ezért óvatosan bánjunk vele!

Indiai fűszeres tea

Egy újabb teakülönlegességet mutatnánk be a tibeti vajas tea után a spiritualitás bölcsőjéből, a misztikus Indiából. Az ember behunyt szemmel csak az illatok alapján már tudja, hogy ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Mangó lassi

Tradícionális indiai frissítő ital, melynek léteznek édes és sós változatai. Az előbbiekbe jellemzően valamilyen gyümölcs (sokszor mangó) is kerül, az utóbbiakat pedig sóval, ...

Vöröslencse leves 7. - indiai módra

Ez a leveske egy vadonatúj próbálkozás eredménye és annyira ízletes, hogy nehezen öntöm szavakba. Ki kell próbálni újra és újra, sőt, szokásomtól eltérően olyat javaslok, amit még ...

Naan

Indiai kenyér, csirke tikka masalához sütöttem.Kívül ropogós,belül puha,nagyon finom!Másodnap sem vesztett a minőségéből, megmelegítve.

Alma chutney

Egy weboldalon találtam rá a receptre, és első elkészítésre mindenkinek ízlett. Mivel indiai étel, tálaljuk púrival, de  húsfélék mellé is kiváló.

Kínai konyha

A hagyományos, gyorsbüfék világán kívüli kínai konyha elképesztően változatos. Egy régi kínai történet szerint, ha a császár egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét. A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerű emberek is, a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat.

A világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos. A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízű kínai ötfűszer-keverék Kína déli részéről származik, évszázadok óta használják.

Csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és fahéj (pontosabban annak egy változata, a cassia) alkotja. Néha kerül hozzá gyömbér, esetleg édesgyökér. Az öt fő alkotóelem – az ellentétek komplementaritását hangsúlyozó jin-jang elmélethez hűen – harmonikusan illeszkedik: savanyú, édes, keserű és sós hatások kerekítik ki egymást.

Természetesen a legintenzívebb házilag őrölve, de fűszerüzleteinkben készen is kapható por, illetve paszta formájában. Szójaszósszal, fokhagymával, gyömbérrel keverve kitűnő pác, ám a hagyományos felhasználási módokon túl desszertekben is pazar – karamellás almatortát, gyümölcskompótokat, csokoládés édességeket öltöztet fel egy csipet egzotikummal.

Kínai mangós csirke

Idézem Jr. Smith-t: "Azért szeretem a mangós csirkét, mert a mangó olyan édes, a husi omlós, finom, az újhagyma finoman roppan, a zöldbab ropogós, de mégsem kemény, s az egész olyan ...

Fűszeres sertéskaraj ananásszal

Ismét beleszerettem egy BBC GoodFood magazinos ételbe, amely aztán egyből fel is került a gyakran készítendő ételek listájára. Az eredeti receptet a BBC magazin 2012. I. évf.6. számában ...

Angol teakenyér

Ezt a finom kis sütit két ok miatt is lehet teakenyérnek hívni. Egyrészt mert isteni tea mellett fogyasztava, a másik ok viszont, hogy teába áztatott mazsola van benne. A sütit feldobtam ...

HongKongi molnárka

Aunty Yochana receptje. Először én is a recepthez tartozó kókusztöltelékkel készítettem, de az nem igazán jött be nálam, viszont maga a buci zseniális! Azóta már többször is ...

Még több fűszert itt találsz! >>

3 vágykeltő fűszer, a forró éjszakákért >>

Az Okoskamra rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...