Világklasszis csonthéjasok, melyek értékesebbek, mint gondolnánk

Nem fogunk fukarkodni a szuperlatívuszokkal. A brontei pisztácia a világ legjobb pisztáciája, a piemonti mogyoró pedig a világ legjobb mogyorója, mindkettő külön kategória. Szicília és Piemonte aranyának is nevezik őket.

A pisztácia eredetileg a Közel-Keleten őshonos, a szicíliai Brontébe mór közvetítéssel jutott el. A mórok ugyanis uralmuk alatt tartották a szigetet a 9-11. századig, és ez alaposan nyomot hagyott az olasz sziget hagyományaiban. Bronte egyébként az Etna tövében található kisváros, itt terem a világ legjobb minőségű és legdrágább pisztáciája. Igazi nemzeti kincs is, hiszen a helyi gazdaság egyik fő mozgatórugója. A verde di Bronte, azaz Bronte zöldje névre is hallgató pisztácia termesztése és betakarítása ősi módszerekkel történik, az eljárások nincsenek gépesítve, és a termést a szabadban szárítják. Ennek persze vannak hátulütői is, többek között az, hogy nagyon sokat lopnak belőle. Ezért az utóbbi években a szüret már a helyi csendőrség bevonásával történik, a termelők nem bízzák féltett kincsüket a véletlenre.

forrás: bolo.hu

A brontei pisztácia 2009 óta DOP minősítéssel bír, azaz a legszigorúbb eredetvédelmi szabályok vonatkoznak rá. Az a termés, ami itt terem, az nagyjából a világ összes termésének 1 százalékát jelenti. Egyébként a legtöbb pisztácia Iránban és az Egyesült Államokban terem. És hogy mit kell tudni a pisztácia kinézetéről? Masszív törzsű fája nem nő magasra, viszont akár 300 évig is elél, az első termésre azonban egy évtizedet várni kell. Szüretelni csak kétévente lehet, és csakis kézzel, ugyanis a szedés úgy történik, hogy lerázzák az ágról egy ponyvára, és onnan szedegetik össze egyesével.

A brontei termőterület, elsősorban az Etna közelségének köszönhetően, fantasztikus. Így a pisztácia kissé ásványos ízű, és ezért nő olyan szép nagyra, és ezért olyan gyönyörű élénkzöld a színe.

forrás: bolo.hu

A brontei pisztácia nagyon sokoldalúan használható fel: beleteszik a szószokba, pesztókba, sőt, még a felvágottba is, de ami a legjobb, hogy a cukrászat is imádja. Főleg az olasz, azon belül is a szicíliai cukrászatban nagyon fontos alapanyag, még egy külön tortát is dedikáltak neki az olaszok. Nagyon jól működik a krémekben is, a csokoládéban is, és fagylaltban is.

Ha a brontei pisztáciának riválist keresnénk, tökéletes választás lenne a piemonti mogyoró, de miért is kéne rivalizálni, amikor az ízek harmóniába kapcsolódva a legizgalmasabbak. A piemonti mogyoró a világ leghíresebb mogyorója, pedig viszonylag kevés van belőle, Törökországban például nagyságrendekkel többet termelnek. És hogy minek köszönheti a világhírt? A kérdés inkább az, hogy kinek. Ő nem más, mint Michele Ferrero, aki eredetileg különben pék volt az olaszországi Albában.

forrás: bolo.hu

Kevesen tudják, de minden világhírű termék, amely ebből a mogyoróból készül, akár a Gianduja, a Ferrero Rocher vagy a Nutella, az ő alaptalálmányához vezethető vissza. Ő készített először mogyorókrémet, nagyjából a 20. század első éveiben, amit akkor Pasta Giandujának nevezett el. Akkor az volt a célja, hogy valahogy tartósítsa a kakóbabot, de a találmány akkora sikerre tett szert, hogy utána nem győzték gyártani. A termék már a fiatalabb Ferrero idejében, 1963-ban kapta meg a Nutella nevet. A Ferrero család a mai napig a mogyoróbizniszből él, és ennek mi csak örülni tudunk.

forrás: bolo.hu

A piemonti mogyoró nagyon kényes növény, ideális esetben nagyjából 1300 méter magasan szeret élni, de nem bírja sem a tavaszi fagyot, sem a hosszú telet, sem a sós levegőt, sem a nagy meleget. A szüretelése is elég nehézkes, ugyanis amikor érik, lepotyog, de azonnal fel kell szedni, mert a nedves talaj nem tesz jót neki. Mostanában különben már kimondottan az erre a célra kifejlesztett szívó berendezéssel szüretelik. A piemonti mogyorót nagyon sokan hamisítják, de van egy olyan jellegzetessége, amit nagyon nehéz utánozni: nevezetesen tökéletesen kerek.

Mondani sem kell, hogy a cukrászipar imádja a piemonti mogyorót. Van olyan torta, ami egyszerűen csak a Piemonte nevet viseli, de ez is fantasztikusan mutat a táblás csokikban is. Az olaszok egyik legnépszerűbb tortájának, a Settevelinek is főszereplője. De ha csak úgy elénk pottyan, nyersen, érintetlenül, akkor is mennyei élményben lesz részünk, ha elropogtatjuk.

Ezeket olvastad már?

*A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...