Az étterem séfje és tulajdonosa, a baszk származású Eneko Atxa Azurmendi elsődleges célja nem a vendéglátóhely esztétikuma és a szépsége volt, hanem a fenntarthatóság. A 3 Michelin-csillagos Azurmendi étterem Larrabetzu buja, zöld vidékén kapott helyet.
A világ legfenntarthatóbb étterme
Atxa Tokióban, Londonban, Phuketben és Bilbaoban is nyitott éttermeket, azonban központja a mesés szépségű Azurmendiben van. Az éttermet 2014-ben a világ legjobb 50 étterme közé is beválasztottak, tavaly pedig az Elite Traveller az első helyre rangsorolta.
Az étterem 6 éve, 2012-ben nyílt meg, és azóta is sorra érkeznek a finom falatokra és a mesebeli környezetre vágyók. Nemcsak az ételek, hanem a környezettel maximális szimbiózisban élő étterem filozófiája is lenyűgözte a vendégeket és a szakmát is. Ezen a helyen az ízlelőbimbóinkat és a szépérzékünket is kielégíthetjük, miközben azt érezzük, valami igazán jó ügy részesei lehetünk.
Az alapanyagok és az energiaforrások is a környezet nagy barátai
Az étterem újrahasznosított anyagokból épült, a berendezés is környezetbarát, és a működtetéséhez geotermikus energiát használnak: az energiát hatalmas napelemekből és újrahasznosított esővízből nyerik. A szerves szemetet naponta elszállítják egy közeli város komposzt területére, és az étterem szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentése érdekében, naponta egyszer egyetlen furgonon érkeznek az alapanyagok.
A tulajdonos arra is figyel, hogy a járművek, amiket használnak, elektromos autók legyenek.
Az étterem kizárólag a helyi gazdálkodóktól és termelőktől vásárol, mert Atxa szerint ezek az alapanyagok határozzák meg ételeik minőségét, ugyanis az ételek előkészítése valójában már a termőföldeken elkezdődik.
Az étterem emeletén egy hatalmas üvegház és egy óriási kert is helyet kapott, ahol gyümölcsöket, zöldségeket és virágokat termesztenek. Ezeket használják ételeik elkészítéséhez, mivel a fenntartható gazdálkodás kiemelt fontossággal bír az étterem életében.
A séf azonban nemcsak az Azurmendiben dolgozik, hanem a helyi kórházakkal is együtt működik az ételallergiában szenvedő betegek menüjének kialakításán. Tanulmányozza a helyi növénykultúrát, együttműködik a termelői szövetkezetekkel, új szakemberek képzését segíti, és mindeközben családbarát munkahelyet igyekszik fenntartani saját kollégái számára. Így is lehet.
Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Amikor felüti a káosz a fejét a fine diningban - új vizekre evez a Baraka