A Cézár-salátáról sokan még ma is azt hiszik, hogy összetépkedett jégsaláta csirkemellel, majonézes öntettel és némi sajttal felszolgálva. Rosszabb esetben még paradicsom vagy uborkakocka is kerül mellé. Az igazi Cézár-salátában ezek közül az alapanyagok közül egy sem található meg. Abban ugyanis római saláta, tojássárgája, olívaolaj, szardellafilé, só, bors, fokhagymás kenyérkocka és némi parmezánforgács van.
A salátának nincs semmi köze Rómához vagy Cézárhoz, ahogy azt sokan hiszik. A legenda szerint Caesar Cardini találta fel, pontosan 1924. július 4-én. Honnan tudni ilyen pontosan? A Tijuanai étterem séfjének aznap rohanós munkanapja volt. Az amerikaiak függetlenségi napján mindenki ünnepelni szeretett volna, az alkoholtilalommal sújtott Amerikában azonban nem volt lehetőség olyan módon megünnepelni a nagy napot, ahogy szerették volna. Így aztán hatalmas tömegek vették az irányt Mexikó felé, hogy ott kedvükre ihassanak. Tijuana elég közel van az amerikai határhoz, így a helyi hotelek tömve voltak vendégekkel. A fogyó készletek láttán Cardini ahelyett, hogy kétségbe esett volna, összedobta ezt a pofonegyszerű salátát, és mindenkinek az asztalánál készítette el. A Cézár-saláta azóta is az Egyesült Államok és a világ egyik legnépszerűbb salátája, még akkor is, ha sokan sajátosan értelmezik a receptet.
Ezeket olvastad már?
Az eredeti recepten lehet kicsit alakítani, van, aki tesz hozzá fokhagymát, van, aki worchestershire szósszal bolondítja, és van, aki kihagyja belőle a mustárt, esetleg lecseréli a dijonit orosz mustárra, vagy hozzátesz egy kiskanál borecetet - ez viszonylag szabad terep, hiszen az eredetiben például nem volt szardella-filé. Ez csak utólag került bele, azonban teljesen elfogadott a használata. A lényeg azonban: az öntet alapja a tojássárgája, a szardella, és az olívaolaj, a saláta pedig csak római leveleket, krutont és parmezánt tartalmazhat!