A világ legjobb melegszendvicse

Ha amerikai szendvicsre gondolunk, mindig a hamburger ugrik be először - pedig nála sokkal jobb darabokat is fejlesztettek errefelé. Nézzük az egyik legjobbat, a reubent!

Említettem már, hogy pár éve, hirtelen felindulásból úgy döntöttem, Amerikában töltöm a nyári vakációt mint éttermi munkás. Finoman szólva nem volt életem nyara, nem is számítottam rá, hogy az lesz, szigorúan anyagi megfontolásból mentem, na meg azért, hogy a 3 hónap robot után megnézzem magamnak, ami feltétlenül érdekel az országból.

Pastrami

Két hét után kiderült, hogy a meló és a hely a legdurvább elképzeléseimet is alulmúlja, úgyhogy nincs mit tenni, annyit kell dolgozni, hogy a három hónap minél hamarabb elteljen, és én minél vastagabb pénztárcával távozzak a helyszínről. Ennek szellemében minden létező munkát elvállaltam, és olyan keveset költöttem, mintha nem is a női nemhez tartoznék. Puritán életmódom egyetlen kivétele a vasárnap este volt: egy-két sorstárs kíséretében ilyenkor mindig kiglancoltuk magunkat (értsd: utcai ruhát vettünk a melós szett helyett), beültünk a sziget egyetlen épkézláb, meleg kaját is felszolgáló kocsmájába, hogy a héten legalább egyszer ne a hátsó kijárat melletti lépcsőn állva együnk két műszak között.

Nem mondhatnám, hogy különösen jó konyhája volt a helynek, de higgyétek el, heti hatszori zöldsaláta és fokhagymás spagetti után maga volt a mennyország. Én már szombat estétől azon gondolkoztam, hogy steaket vagy reubent válasszak, és azt is be kell vallanom, az esetek nyolcvan százalékában a reuben nyert. Néha az volt az érzésem, hogy a két vékony szelet rozskenyér közé dugott temérdek, pastrami néven futó pácolt marhaszegy savanyú káposztával, sajttal összesütve tartja bennem a lelket. Aztán lejárt a három hónap, én megérkeztem New Yorkba, és már az első nap egy orosz negyedben lévő kis deliben kiderült, hogy kedvenc szendvicsem receptje korántsem annyira egyértelmű.

A reuben szendvics receptjét itt találod!

A reuben szendvicsek összetétele általában hasonló, a benne lévő hús azonban elég változatos. Leggyakrabban corned beeffel vagy pastramival tömik, de a pulykás verzió sem kizárt. A corned beef gőzölt, sózott marhahús, amit vékonyan szeletelnek, és véletlenül sem tévesztendő össze a konzerves verzióval, amelynek minősége a löncshússal vetekszik. A patrami eredetileg a marha olcsóbb részéből, a szegyből készül, és a sózáson kívül különböző pácokban is érlelik a gőzölés-füstölés előtt, az így kapott ízletes húst pedig szintén vékony szeletekben árulják a csemegeboltok.

A pastraminak kelet-európai gyökerei vannak, Romániában, Litvániában, sőt még Törökországban is ismerik, jelentése tartósítottat jelent. Eredetileg nem feltétlenül marhából készült, a gőzölős-füstölős eljárást sertésre és pulykára is használták. Amerikába elsősorban zsidó bevándorlók hozták a húsnak ezt az elkészítési módját. Mivel az újvilágban a korábbiaknál általában jobb anyagi körülmények között éltek a bevándorlók, megengedhették a kóser marhahúst - így a pastrami egy idő után kizárólag abból készült.

A reuben szendvics receptjét itt találod!

A reubenszendvics eredetéről két legenda is kering, az egyik szerint Reuben Kulakofsky nevű, litván származású nebraskai hentesről kapta a nevét, aki a heti pókerpartijain ezzel kedveskedett a kártyapartnereknek, míg egyikük árulni nem kezdte a szendvicset éttermében. A másik szerint a jófajta hústornyot egy new yorki étterem, a Reuben's Delicatessen konyháján készítették először, mikor a német származású szakács kijelentette, hogy neki elege volt a hamburgerből, és csinál magának egy igazán jó szendvicset.

Az igazság valószínűleg már nem fog kiderülni, de tény, hogy New Yorkban, a csemege-delikát üzletek Mekkájában mindenki ismeri - és mindenki máshogy készíti. Corned beef-fel, pastramival, pulykával, ezek keverékével, savanyú káposztával vagy káposztasalátával, dijoni mustárral vagy ezer sziget öntettel. Az én kedvenc verziómat itt találjátok - ha valami nem tetszik benne, legyetek kreatívak, és nyugodt lélekkel variáljátok át!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...