A San Pellegrino nevével fémjelzett lista tavaly a koronavírus-járvány miatt nem jelent meg, így idén az éttermek talán még jobban várták, hogy kiderüljön, melyik az az 50, magas minőséget képviselő vendéglátóhely, amely elmondhatja magáról, hogy a világ élvonalában van.
Az első helyet idén egy sokak által ismert étterem, a Noma kapta. René Redzepi dán séf három Michelin-csillagos étterme először 2003-ban nyílt meg Koppenhága Christianshavn negyedében, és 2010-ben került először a világ 50 legjobb étterme lista első helyére.
A 2019-es díjátadón bevezetett új szabály miatt a csúcsgasztronómiai cím korábbi nyertesei nem kerülhettek fel a listára, de a Noma így is bekerült, mivel 2016-ban bezárt, majd két évvel később egy új koppenhágai helyszínen nyitott újra. Az étterem csapata így ünnepelte a jó hírt:
Ez az alapvető szabálymódosítás több éttermet érintett, így a nemrégiben teljesen vegán menüre átváltott New York-i Eleven Madison Park, a London melletti The Fat Duck, az olaszországi Modenában található Osteria Francescana és a 2019-es győztes, a franciaországi Mentonban található Mirazur sem volt esélyes idén elnyerni a legjobb étteremnek járó címet. Ezek az éttermek mostantól egy külön "Best of the Best" nevű programban vesznek részt, amelynek mostantól kezdve már a Noma is tagja.
A legjobb éttermeket kedden este Antwerpenben hirdették ki, a nyertes Noma séfje, René Redzepi a díjátadón azt nyilatkozta,
Ha a világjárvány megtanított minket valamire, akkor az az, hogy milyen törékenyek lehetnek az álmaink, milyen hihetetlenül fárasztó és nehéz lehet ez az iparág
- mondta.
A díjátadón a nyertes éttermek mellett a gasztronómia legjobbjait is kihirdették, többek között a világ legjobb női séfje idén a perui Central and Mil étterem konyhájának vezetője, Pía León lett, a vendéglátás művészetének díját pedig a bécsi Steirereck étterem kapta.
A TOP 50-es lista első tíz helyezettje között két dán, két spanyol és két perui étterem is található:
- Noma (Koppenhága, Dánia)
- Geranium (Koppenhága, Dánia)
- Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)
- Central (Lima, Peru)
- Disfrutar (Barcelona, Spanyolország)
- Frantzén (Stockholm, Svédország)
- Maido (Lima, Peru)
- Odette (Szingapúr)
- Pujol (Mexikó Város, Mexikó)
- The Chairman (Hong Kong)
Ha pedig a teljes TOP 50-es listára is kíváncsi vagy, itt megnézheted a legjobb éttermeket:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- Képek a tűzközelből – Így dolgozott a magyar csapat a Bocuse d'Or-on
- „Legtöbbször annak a személynek az emlékéhez kapcsolódik az ízélmény, aki készítette számunkra” – Góg Angéla food designer mesélt nekünk
- Minden, amit a Michelin-csillagos SALT-ról tudni akartál – Tóth Szilárd és Boldizsár Máté a Filéző podcastjában