Ez lett a világ 50 legjobb étterme idén

Egy év kihagyás után idén ismét felfedték az éttermek Oscar-gálájának számító The World's 50 Best Restaurants eseményen a világ legjobb 50 éttermét. Az első helyezett sokak számára ismerős lehet, nemrégiben kapta meg ugyanis harmadik Michelin-csillagát.

A San Pellegrino nevével fémjelzett lista tavaly a koronavírus-járvány miatt nem jelent meg, így idén az éttermek talán még jobban várták, hogy kiderüljön, melyik az az 50, magas minőséget képviselő vendéglátóhely, amely elmondhatja magáról, hogy a világ élvonalában van.

Az első helyet idén egy sokak által ismert étterem, a Noma kapta. René Redzepi dán séf három Michelin-csillagos étterme először 2003-ban nyílt meg Koppenhága Christianshavn negyedében, és 2010-ben került először a világ 50 legjobb étterme lista első helyére.

A 2019-es díjátadón bevezetett új szabály miatt a csúcsgasztronómiai cím korábbi nyertesei nem kerülhettek fel a listára, de a Noma így is bekerült, mivel 2016-ban bezárt, majd két évvel később egy új koppenhágai helyszínen nyitott újra. Az étterem csapata így ünnepelte a jó hírt:

Ez az alapvető szabálymódosítás több éttermet érintett, így a nemrégiben teljesen vegán menüre átváltott New York-i Eleven Madison Park, a London melletti The Fat Duck, az olaszországi Modenában található Osteria Francescana és a 2019-es győztes, a franciaországi Mentonban található Mirazur sem volt esélyes idén elnyerni a legjobb étteremnek járó címet. Ezek az éttermek mostantól egy külön "Best of the Best" nevű programban vesznek részt, amelynek mostantól kezdve már a Noma is tagja.

A legjobb éttermeket kedden este Antwerpenben hirdették ki, a nyertes Noma séfje, René Redzepi a díjátadón azt nyilatkozta,

Ha a világjárvány megtanított minket valamire, akkor az az, hogy milyen törékenyek lehetnek az álmaink, milyen hihetetlenül fárasztó és nehéz lehet ez az iparág

- mondta.

A díjátadón a nyertes éttermek mellett a gasztronómia legjobbjait is kihirdették, többek között a világ legjobb női séfje idén a perui Central and Mil étterem konyhájának vezetője, Pía León lett, a vendéglátás művészetének díját pedig a bécsi Steirereck étterem kapta.

A TOP 50-es lista első tíz helyezettje között két dán, két spanyol és két perui étterem is található:

  1. Noma (Koppenhága, Dánia)
  2. Geranium (Koppenhága, Dánia)
  3. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)
  4. Central (Lima, Peru)
  5. Disfrutar (Barcelona, Spanyolország)
  6. Frantzén (Stockholm, Svédország)
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Odette (Szingapúr)
  9. Pujol (Mexikó Város, Mexikó)
  10. The Chairman (Hong Kong)

Ha pedig a teljes TOP 50-es listára is kíváncsi vagy, itt megnézheted a legjobb éttermeket:

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...