A világ leghíresebb salátája

Több mint 90 éves az eredeti Cézársaláta. A magyar vendéglátásban legtöbbször csak félreértelmezett változatával találkozhatunk, így sokan nem is tudják, hogyan készül.

A legenda szerint 1924-ben Tijuanaban Caesar Cardini (1896-1956) olasz származású szakács készítette el először ezt a salátaféleséget - ide menekült mulatozni az amerikai alkoholtilalom alatt a kaliforniai elit. Egy hétvégi napon borzasztó nagy volt a forgalom, és kifogytak szinte mindenből - ekkor született az alkotója nevét máig őrző saláta maradékokból, illetve abból, ami a konyhában még fellelhető volt. A recept Los Angelesben először 1946-ban tűnt fel az étlapokon, és azóta változatlan. Julia Child szakácskönyvében szintén találkozhatunk erről egy leírással, mai napig ez az egyetlen feljegyzés, mely szerint neki is maga Cardini készítette a salátát az asztalánál, ahogy korábban minden vendégnek.

Ezeket olvastad már?

A tijuanai Hotel Caesarban ma is az eredeti módon, séf által szervírozva készítik ezt a salátát, aminek egyetlen más variációja sem elfogadott hivatalosan Caesar-ként. Az összetevők arányaiban vannak természetesen eltérések, ki hogy szereti alapon, de a fő hozzávalók tekintetében nincs vita: római saláta (nem jégsaláta!), frissen pirított kenyérkockák (nem kész crouton!), a Caesar dresszing (szigorúan meghatározott összetevőkből) és friss parmezán. Pontosan így: sem több, sem kevesebb. Ez a dresszing különben kereskedelmi forgalomban is kapható, receptjét a Cardini család 1948-ban szabadalmaztatta, mára pedig több mint egy tucat más salátaöntet is forgalomba került Cardini's márkanéven.

Római saláta alapanyag

A nem hivatalos cézárvaráció - a csirkemelles változat - azok miatt született, akiknek hús nélkül elképzelhetetlen egy saláta. Ugyanakkor az eredeti receptben nem szerepelt ajóka(szardella) filé, ezt Cardini nem használta, de manapság már elfogadott, és a Hotel Caesar-ban is alkalmazzák.

A salátát eredetileg kézzel fogyasztották - a rómaisaláta-csónak alakját kihasználva a levelekkel kanalazták szájukba a finomságot. Hogy könnyebb legyen a hozzáférés, ezeket az “alkalmi kanalakat” szárral kifelé helyezték a tányérokra. Mostantól mindenki tudja, hogyan készül az igazi Cézársaláta. Aki idáig nem kóstolta, az próbálja ki mindenképpen.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...